Снимка Фейсбук, Евгени КъневДнес, благодарение на усилията на президента -

...
Снимка Фейсбук, Евгени КъневДнес, благодарение на усилията на президента -
Коментари Харесай

Евгени Кънев: Инициативата “3 морета” има за цел Източна Европа да достигне Западна

Снимка Facebook, Евгени Кънев

" Днес, с помощта на напъните на президента - русофил и макар съпротивата на експремиера атлантик, България семейства Инициативата “3 морета ”, подкрепена от Съединени американски щати и Германия. Идеята на тази самодейност е свързване на пътната, енергийната и цифровата инфаструктура на страните от Източна Европа сред Балтийско, Черно и Адриатическо море, тъй че да могат да настигнат Западна Европа и повдигнат благонадежден щит против хибридните офанзиви на Русия ", написа икономистът Евгени Кънев във Facebook. 

Тази концепция е правоприемник на вековната полска концепция Intermarium ( сред морета) за създаване на огромна междудържавна общественост, която да бъде щит против съветската експанзия. В рамките на комунистическия блок всички връзки са били изграждани по трасето Изток - Запад, от Москва към обособените страни. А след рухването на комунизма пък Запад - Изток за свързването на Източна със Западна Европа. Но инфраструктурата Север-Юг е доста слаба и тази уязвимост се употребява ловко от Москва да реализира своите геополитически ползи в някогашните й колонии.
Инициативата е от витално значение за Източна Европа, защото от 2014 г с експроприацията на Крим стартира Втората международна студена война с взаимните наказания на Запада против Русия и назад. Тази война се глобализира с комерсиалните наказания на Съединени американски щати против Китай и назад.

Общото сред двете международни студени войни е, че са битка за международна надмощие - общо взето сред същите лагери. Но единствено дотук са приликите. 
Какви са главните разлики:

1. Първата международна Студена война беше най-вече на идеологическа основа. 
Днес, макар че комунизмът продължава да е идеология в Китай, той надалеч не служи за разменна монета на Китай в интернационален проект.

Напротив, демократичният интернационален ред през последните 30 години отлично пасва на експанзионистичните проекти на Китай и неговият водач е пръв бранител на свободния пазар и търговия по интернационалните конгреси. Това, което действително държи режима в Китай е национализмът, т.е комунизмът без интернационалалното му наличие, който в действителност придава по-приемлива форма на властническото ръководство. В Русия също имаме шовинизъм, само че не в комунистическа, а в православна форма.

2. Втората разлика е, че при Втората международна студена война Запад- Изток, в лагера на Изтока отсъстват Източна Европа (въпреки изменчивостта на Унгария) и доста страни от Азия, Африка и Латинска Америка. Обратно, някои страни в Азия, Африка и Южна Америка стават не толкоз на политическо, колкото икономическо равнище подвластни от Китай - което е знак за оттегляне от световния демократичен ред.

3. Третата съществена разлика е в стопанската система.
Докато Съюз на съветските социалистически републики доближи в най- положителните си години до 40% от Брутният вътрешен продукт, то Русия е с Брутният вътрешен продукт под 10% този на Съединени американски щати. Но за разлика от бедния Китай през първата студена война, в този момент имаме най-мощната в миналото властническа страна като съперник на Запада, която може да доближи даже Съединени американски щати.
Това слага напълно друг акцент и в националната сигурност на Съединени американски щати, където НАТО има все по-малко значение.

4. Докато нуклеарната заплаха беше взаимно сдържаща двата лагера преди и беше залог за мир, то в този момент нямаме такива гаранции. Кибератаките  могат да нанесат проваляне на системите за ранно предизвестие на съперника и по този начин са основат вкус за дефинитивна победа.

5. Не на последно място, до момента в който имаше ясно блоково опълчване преди, в този момент при Втората международна студена война имаме фрагментирани лагери по ползи, многополюсност на споровете - примерно отново Близкия Изток. 
Кибер епохата сътвори опция и за асиметрични закани. Достатъчно е да обучиш водачи да завладяват самолети, да хакнеш избори, да отровиш публичната атмосфера с подправени вести или... да изпуснеш вирус.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР