Снимка: БулфотоВицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира

...
Снимка: БулфотоВицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира
Коментари Харесай

Захариева: Такъв сексизъм и такава омраза в Северна Македония, не може така, съжалявам

Снимка: Булфото

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разяснява в ефира дейностите на държавното управление за ограничаване на разпространяването на ковид. Тя засегна и тематиката за връзките ни със Северна Македония.

 

Ние сме взели ограничения, има задоволително. Ние не бягаме от отговорност. Но би трябвало да се разчита на самосъзнанието на хората. Нали разбирате, че даже и да затворим всичко, няма по какъв начин на всеки апартамент да сложим служител на реда да види дали вие не се срещате със съседи. Този коментар направи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя счита, че България прави каквото е належащо във връзка с ръководството на коронавирусната пандемията. Напомни, че в опазването на здравето се дават съществени финансови средства.

Захариева разяснява случая в Пловдив със гибелта на двама пациенти. Тя призна, че фрагментите я шокирали. Според нея сегашният здравен министър прави каквото би трябвало. 

Основната тематика, която Захариева разяснява, бе Северна Македония. Вицепремиерът акцентира, че е имало рекомендации към страната още преди година, който е бил забелязан и от Зоран Заев. България е алармирала и за бизнес спънки, за кулоар 8, за неналичието на 3-годишна стратегия за обучение и просвета от тяхна страна. 

" Такъв сексизъм и такава ненавист... Балкански сексизъм няма място в Европейския съюз. Аз не го одобрявам персонално. Не може по този начин, скърбя. Ще кажете - независимост на медиите? Но ние им казахме - прекалявате към този момент! Не съм чула някой да употребява афектиран език към македонските дами, мъже, деца, политици... Може да имаме несъгласия, само че... ето това е повода! 30 години стимулираш държавна политика, учредена на чиста ненавист към българския народ, няма по какъв начин да започнеш диалози за участието в Европейски Съюз ", коментира Екатерина Захариева.

Тя даде образец за имитация, че в Северна Македония представяли българите като татаро-монголци.

Вицепремиерът изясни, че България цени съседите си и има интерес от това страните от Западните Балкани да имат европейска интеграция. Захариева обаче сподели, че държанието на македонците не е от през вчерашния ден или през днешния ден. Антибългарската акция се обостря до толкоз, че изявленията в медиите се усилват.

" Това е обмислен риск ", отговори тя на въпрос какво България би изгубила от казването " НЕ " на Северна Македония за участие в Европейски Съюз.



" Аз не мога да допускам, че е добре за жителите на тази страна да бъдат възпитавани в ненавист към съседите си ", добави още Екатерина Захариева, написа Novini.bg.

Тя отхвърли България да е била притискана от Германия. Вицепремиерът счита, че даже Северна Македония се е заблудила, че може върху България да има напън. Захариева обаче даде да се разбере, че Европейски Съюз не работи по този метод.

По различен проблем стана ясно, че Министерство на външните работи е влезло в спор с президентството. Президентът Румен Радев отхвърли да подпише указа за назначението на някогашния външен министър Даниел Митов за дипломат в Румъния. 

" Ще предложим различен човек. За някои други оферти за три страни още нямаме върнато решение (от президента, бел. ред.) Нямаше проблеми със съгласуването на Ангел Чолаков за Анкара ", обясни Екатерина Захариева. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР