Снимка: БулфотоТой бил на почивка, докато талибаните напредвали към Кабул.Британският премиер Борис Джонсън

...
Снимка: БулфотоТой бил на почивка, докато талибаните напредвали към Кабул.Британският премиер Борис Джонсън
Коментари Харесай

Борис Джонсън смени външния министър

Снимка: Булфото

Той бил на отмора, до момента в който талибаните напредвали към Кабул.

Британският премиер Борис Джонсън направи промени в правителството на ръководещата Консервативна партия, които бяха оповестени през днешния ден от неговата канцелария, съобщи Ройтерс.

Доминик Рааб, досега министър на външните работи, ще оглави министерството на правораздаването и също така ще бъде вицепремиер - новооснован пост.

В последно време се чуха апели към Джонсън да уволни Рааб, който отишъл на отмора на гръцкия остров Крит на фона на настъплението на талибаните към афганистанската столица Кабул. Междувременно хиляди имейли, изпратени до Форин офис от обезверени хора, търсещи помощ, с цел да изоставен Афганистан, останали непрочетени, отбелязва Ройтерс, добавя Дунав мост.

За нов външен министър е назначена Елизабет (Лиз) Тръс, която до момента бе министър на интернационалната търговия. Тя е едвам втората жена, оглавила английското министерство на външните работи, след лейбъристката Маргарет Бекет в интервала 2006-2007 година

Друг почитан член на кабинета - канцлерът на херцогство Ланкастър Майкъл Гоув (който следи цялостната работа на правителството), - пък ще оглави министерството по въпросите на жилищното строителство, общностите и локалното самоуправление. Той ще бъде претрупан с още две значими задания - ще дава отговор за премахването на неравенствата в страната и за поддържането на връзките сред четирите елементи на Обединеното кралство - Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

Гоув е подложен на критика за расистки и хомофобски изявления в предишното, предава Българска телеграфна агенция.

Министрите на финансите и на вътрешните работи, Риши Сунак и Прити Пател, си резервират поста.

Робърт Бъкланд, Робърт Дженрик и Гавин Уилямс, до момента надлежно министри на правораздаването, по въпросите на жилищното строителство и на образованието, към този момент не са част от правителството.

Най-изненадващо може би е уволнението на Бъкланд, който за разлика от Дженрик и Уилямс не направи гафове, нито бе подложен на критика за свои решения. Той обаче трябваше да освободи място за Рааб, отбелязва Ройтерс.

Британският премиер направи измененията в правителството след няколко месеца на рецензии. Сега той желае да трансферира вниманието към повишението на виталния стандарт, след като Великобритания ваксинира огромна част от популацията си против КОВИД-19 и ограничаващите ограничения в страната отпаднаха, отбелязва Ройтерс.

Целта на Джонсън е да образува " мощен и обединен екип ", който да извърши неговите предизборни обещания от 2019 година да се заеме с превъзмогването на неравенствата сред обособените области и обединяването на страната, изясни източник от неговата канцелария.

Говорител на британския премиер каза, че " верният екип " ще има за задача да извърши " публичните цели ".

Виждате по какъв начин се оправяме до момента с превъзмогването на неравенствата сред обособените области. Ще продължим с осъществяването на тази задача, съобщи той.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР