Снимка: БулфотоТодоровден (Тудурица, Конски Великден) е църковен празник, празнуван в

...
Снимка: БулфотоТодоровден (Тудурица, Конски Великден) е църковен празник, празнуван в
Коментари Харесай

Безчет красиви имена черпят днес за Конски Великден! Ето какво се прави за здраве и берекет

Снимка: Булфото

Тодоровден (Тудурица, Конски Великден) е църковен празник, честван в съботния ден от първата седмица на Великия пост.

На този ден Православната черква възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон, написа Блиц.

По време на гоненията на християните, император Юлиан Отстъпник (332-363) продължавал да желае връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните съблюдават непоколебим пост, той решил да се подиграе с тях и да ги принуди да ядат идоложертвена храна. 

Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска скрито с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, тъй че християните, въпреки и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни.

Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предизвести християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Предупредени навреме, християните се хранили с варено жито (коливо). Юлиан схванал, че замисълът му е оголен, останал много посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

Почитането на християнския светия Тодор от българите, исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие, обединявайки култа към свети великомъченици Тодор Стратилат и Теодор Тирон.

В иконографията светецът е показан като ездач на бял кон и змееборец.
Празнува се най-много за здравето на конете, от там и името му - Конски Великден.

Рано сутринта дамите омесват и изпичат обредни хлябове във форма на конче и подкова. Бързат да раздадат от тях, защото се има вяра, че който остане финален, неговите коне ще окраставеят.

Най-интересният миг от празника е надбягването с коне - кушия. Мъже и ергени извеждат накичените си коне за надпреварване. Победителите получават: конят - юзда, а стопанинът - риза или забрадка.
След надбягването ездачът-победител обикаля селото, с цел да честити Тодорица. Навсякъде мома запоява коня с ненапита вода или вино.

Именници: Тодор, Тодорка, Тодора, Теодора, Тошо, Божанка, Божидар, Божидара, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка, Дарка.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР