Снимка: БулфотоСтолтенберг е тук по моя покана, която му отправих

...
Снимка: БулфотоСтолтенберг е тук по моя покана, която му отправих
Коментари Харесай

Борисов: Против съм да има учения в акваторията на Черно море

Снимка: Булфото

Столтенберг е тук по моя покана, която му насочих доста от дълго време, още преди да се разбере за посещението на Медведев у нас в понеделник. За да няма спекулации и тълкования по тематиката, желая да кажа, че по енергийни планове не сме разговаряли, нито са поставяни такива въпроси. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в Министерския съвет след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи кореспондент на Novini.bg.

,,Знаете моята позиция за военни дейности в акваторията на Черно море. Против съм там да се организират каквито и да било учения. Ние имаме извънредно развъртян туризъм, който образува 10-12 % от цената на Брутният вътрешен продукт. Така че не може да има военни кораби, до момента в който хората се пекат по плажа``, безапелационен е министър председателят.

,,В оптималната степен ще използваме силата в дипломацията, с цел да не влизаме в конкуренция във въоръжението, макар че българските военни са едни от най-хубавите. Показаха го и в Ирак, и в Афганистан, и в Косово``, добави Борисов.

,,Искам също по този начин да се знае, че България не е Троянския кон на Русия, а тъкмо противоположното – България е най-дисциплинираният и предан сътрудник на НАТО. Това е оценката, която те сами са ни сложили. В тази връзка и българското държавно управление, и българския парламент взеха ограничения за модернизирането на Българската войска. Надявам се в скоро време да разполагаме със самолети, освен с цел да си хвъркаме с тях, само че и да водим съществени бойни дейности, в случай че се наложи, не дай си Боже``, съобщи още министър председателят.

По време на брифинга министър председателят разкри пред публицистите и данни за работата на България в НАТО през последните две години, предоставени му от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началника на защитата ген. Андрей Боцев.

,,В задачата на НАТО в Косово са минали 1100 военнослужещи и служители на реда, сега има 22 души там. И от 2019 година рота от 140 души от Силите за действен запас - 6 млн. лева са ни разноските. Мисиите в Афганистан от 2003 година – 158 души имаме сега, 10 500 военнослужещи са минали до момента през задачите, 500 млн. лева са били разноските. През 2017 година сме взели участие в общи 17 учения на НАТО, а през 2018 година – в 10 учения``, уточни министър-председателят.

Той съобщи, че през 2017 година 320 американци са били на обучение в България, а през 2018 година - 830 души.

,,Военноморските сили – през 2017 година, пет учения, 3000 военни. През 2018 година – 4 учения, 1800 военни. Военновъздушните сили – 2017 година, 8 учения, 62 самолета, 5500 военни; 2018 година – 7 учения, 4500 военни, 52 самолета, 2 вертолета. Това са дребна част от данните, които дават визия за приноса на България в НАТО``, посочи Борисов.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
<
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР