Снимка: БулфотоСлужебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че все

...
Снимка: БулфотоСлужебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че все
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Има десетки сигнали за фалшиви сертификати за ваксинация у нас

Снимка: Булфото

Служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров разгласи, че към момента няма нито един потвърден случай на подправяне на документ за имунизация у нас. Десетки са обаче сигналите, които се ревизират.

Въпреки високата смъртност от ковид у нас - по данни на университета " Джонс Хопкинс ", на всеки 100 инфектирани българи сега умират четирима. И съгласно здравните управляващи към този момент смяна в ограниченията не се постанова, осведоми Българска национална телевизия.

Доказано подправени документи към момента няма, само че част от имунизираните в тежко положение в болница са евентуално точно такива случаи - за това към този момент приказват разнообразни специалисти. За подобен случай знае и юрист Мария Шаркова.

" Вече има случаи, за които ми оповестяват и близки, че тези хора след това съжаляват, че са постъпили по този метод ", сподели тя.

Издаването на документ без да е сложена ваксина е закононарушение, а заплащането за тази услуга от пациента може да се одобри като рушвет, счита Шаркова. Има признаци, по които може да се насочат проверяващите, с цел да открият фалшификацията.

" Ако от едно и също място ние имаме прекомерно доста издадени документи и техните приносители се оказват заболели, в това число тежко заболели в лечебно заведение, или не дай си боже умряли, то тогава може да се мисли за съществуване на някаква наклонност ", добави юрист Шаркова.

" Получавали сме такива от обособени РЗИ-та, че има данни за доста висок брой ваксинирани в избрани места от избрани хора, освен това с адреси в разнообразни места в страната ", сподели доцент Ангел Кунчев.

Друг сигнал за неправда може да бъде какъв брой дози са сложени от една партида.

" От един и същи флакон да са поставяни ваксини дълъг интервал от време, а не в нормалния, очакван по отношение на слагането на имунизацията ", изясни юрист Мария Шаркова.

Данните демонстрират, че от май до момента умрелите имунизирани са под един %.

За последните 7 дни процентът е близо 6.

Близо 8 % от приетите в болница в този интервал са с сложена ваксина.

" Получавани са сигнали за подправени документи, всички сигнали сме предали на прокуратурата, ние няма по какъв начин да изследваме, това изисква особено следствие, с цел да се откри, защото знаете, че там има две заинтригувани страни - този, който слага и този, на който му се слага ", разяснява здравният министър Стойчо Кацаров.

" В някои страни към този момент се разисква или е въведено тук-там имунизирането да става под видеоконтрол, без да се снима лицето на пациента, с цел да може да се предпазят от сходни злоупотреби ", добави юрист Шаркова.

В Гърция към този момент има разкрити случаи на издадени подправени документи. Проверяват се и документи, издадени от България на гръцки лекари.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР