Снимка: БулфотоСлужебният министър на икономиката Кирил Петков разкри, че фирми

...
Снимка: БулфотоСлужебният министър на икономиката Кирил Петков разкри, че фирми
Коментари Харесай

Служебният министър на икономиката: Компании на Пеевски са прибрали 500 милиона от ББР

Снимка: Булфото

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков разкри, че компании на Делян Пеевски са взели 500 милиона лв. от Българската банка за развиване. Той направи изявлението в ефира на БТВ.

" Държавата дава в Българската банка за развиване милиард и половина лв. за дребни и междинни предприятия - за тях обаче са отишли единствено 400 млн. Големият къс е за 8 компании -  946 млн. От тях четири са по отношение на господин Пеевски. За него са 500 млн. лева Това ужасно ме тормози. ", съобщи той.

" Това са нашите средства, на данъкоплатците ", съобщи Петков и добави: " От понеделник назначавам специфична комисия за обществен надзор на средства и бистрота. Заедно с Агенцията за финансов надзор ще влезем в ББР, с цел да забележим по какъв начин са разходвани тези средства и за какво по закон тази банка би трябвало да оказва помощ на дребния бизнес, а съвсем 1 милиарда се дават единствено на 8 души, някои от които свързани. "

" Опитът на двама души от тази банка, които са били там в последните години, е от Агенцията за приватизация, а не от естествени търговски банки. Как е допустимо човек от Агенцията за приватизация да взема решение да дава 1 милиарда на осем компании?! ", попита Петков.

Той добави, че по закон ББР би трябвало да е 100% държавна банка, само че тази банка не е била тъкмо 100% държавна.

" 99.996 % е на страната, само че 8 акции се държаха от Търговска банка. Уставът споделя, че тъй като страната не е 100% притежател, в случай че желае икономическият министър да направи заседание за промяна на надзора, би трябвало да изчака до три месеца, което прескача шанса нашето държавно управление да смени този контрол. Намерихме писмо от преди година, където банката споделя ние желаеме да дарим тези 8 акции, а Министерството на стопанската система не е дало отговор на това писмо. От петък към този момент тази банка е на страната 100%, българската страна към този момент е притежател на тази банка напълно ", съобщи служебният министър.

И добави: " Смятаме да ограничим и по този начин да сменим устава на ББР, че никой повече да не може да раздава 1 милиарда на осем души. Надзорният съвет ще бъде освободен. "

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР