Пловдивският митрополит Николай откри изложбата Из църковното минало на Пловдивската

...
Пловдивският митрополит Николай откри изложбата Из църковното минало на Пловдивската
Коментари Харесай

Фестивалът „Лято в Стария град” тръгна с благословията на пловдивския митрополит

Пловдивският митрополит Николай откри изложбата " Из църковното минало на Пловдивската света митрополия ", част от фестивала " Лято в Стария град ", с церемониален молебен в църквата " Св. Димитър Солунски ". Експозицията включва непоказвани до момента артефакти. Сред тях са Водосветен кръст с подложка с гравиран надпис „ † Пловдивски митрополит Максим “, принадлежал на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Максим (1906-1938 г.), Архиерейска корона (митра) от края на XVIII - началото на XIX в., Потир (чаша) с гравирана датировка от 1659 година и ктиторски надпис на донорите му. Датировката съответствува със служението на Негово високопреосвещенство Филипополския митрополит Гавриил (1636-1673 г.). Друг забавен експонат е Архиерейски скиптър с гравирана датировка 1784 година, принадлежал на Негово Високопреосвещенство Филипополския митрополит Кирил, който е управлявал епархията в интервала 1780-1808 година
Прочетете още
" Радвам се, че представянето на Стария Пловдив уредниците са решили да стартира с показване на духовната просвета, на църковното изкуство на нашия град. И това е прекомерно значимо, тъй като църковното изкуство е отражение на действието на Светия дух в този град. А Светият дух работи 2000 години тук. Първият, филипополският свещеник и настойник на нашия град свети деятел Ерм, е основал първата християнска община. Поставен е за първи свещеник не от кого да е, а от деятел Павел. И 2 хилядолетия църковният живот в този град не е прекъсвал. Особено значение в църковния живот има църковното изкуство. Какво е нашата българска, а и международната просвета без християнското изкуство. 

Той добави, че фестивалът " Лято в Стария град " е потребен, тъй като потвърждава, че има какво да покажем освен на чужденците, само че и ние да си напомним " в какво се състои кореновата система на нашата нация ". А тя потегля от православната религия, от писмеността, съхранена в множеството богослужебни книги. Именно по тази причина с наслада Пловдивската митрополия е възприела присъединяване си в самодейността на организация " Антракт " и със съдействието на Община Пловидв. 

" Ние експонирахме уместно част от духовната съкровищница на Пловдивската света митрополия, която е антична апостолска катедра, в която Светият дух се е показал ", сподели още митрополит Николай и напомни, че макар компликациите, през които българският народ и църквата ни са минали, част от православните съкровища са се съхранили и до през днешния ден. И е благополучие, че могат да бъдат представяни както пред българите, по този начин и пред чужденците. 

Митрополитът благодари и на екипа на Пловдивската митрополия доктор Делян Тодев, йеромонах Петър Еремеев и свещеноиконом Емил Паралингов, които подбраха експонатите в галерия.

" Щастлив съм, че през днешния ден сме се събрали  тук, с цел да дадем началото на огромния фестивал „ Лято в Стария град ”, който ще продължи три месеца. Партньорството ни с Пловдивската митрополия  с персоналната благословия на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай ще даде късмет на посетителите да видят част от съкровищницата на Пловдивската митрополия. В продължение на месец храмът „ Св. Димитър Солунски Чудотворец ” ще бъде отворен, а в него са показани скъпи артефакти. Те са част от историческата тъкан на нашия град, от неговата религия и просвета и е скъп подарък, че могат да бъдат видени. Фестивалната стратегия продължава с изложения ателиета, куизове, турове из Стария град, танци навън, концерти – богата стратегия, която всеки искащ може да посети. Събитията са с вход свободен. Организатор е агенция  „ Антракт ” с финансовата поддръжка на Община Пловдив. Фестивалът е част от Културния календар на града и сме щастливи, че в партньорство с Общината ще създадем събитийния живот още по-богат. Очакваме с неспокойствие срещата с публиката и сме сигурни, че ще се забавляват от сърце. Насладете се на изложбата „ Из църковното минало на Пловдивската света митрополия ”, която – надяваме се, ще бъде едно от събитията на годината ", сподели от името на уредниците Илиян Велков.

След него своите поздравления към екипа на Пловдивската митрополия, организация " Антракт " и Община Пловдив и от името на кмета Костадин Димитров насочи зам.-кметът Савина Петкова.

На изложбата участваха регионалният шеф на Пловдивска област инж. доктор Илия Зюмбилев, зам.-кметът на Пловдив Савина Петкова, националният представител Радомир Чолаков, кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов, зам.-кметът на регион „ Централен “ Румяна Толова, кметът на регион „ Източен “ Емил Русинов, кметът на регион „ Тракия “ Георги Гатев, Димитър Георгиев – ктитор на храмове, общественици и фенове на изкуството.

Фестивалът " Лято в Стария град " се провежда от организация " Антракт " с финансовата поддръжка на Община Пловдив. Форумът е част от Културния календар на града за 2024 година и ще продължи с голям брой събития до края на август.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР