Снимка: БулфотоШефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса

...
Снимка: БулфотоШефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса
Коментари Харесай

Мутафчийски: След пандемията се виждам само като лекар. Политическо бъдеще - в никакъв случай

Снимка: Булфото

Шефът на Националния действен щаб за битка с ковид ген. Венцислав Мутафчийски съобщи в ефира на Българска национална телевизия, че на този стадий страната се справя много добре с пандемията.

" Дори повече от предстоящото, което беше да снижим заболеваемостта не повече от 50% заболеваемостта. Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се пресмята въз основата на приблизително заболяемост на 100 000 население, даже е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега сега междинното е към 150-160 души, даже към днешния ден е 125 на 100 000 души ", посочи ген. Мутафчийски.

" До април ще имаме опция да имунизираме повече от 100 000 индивида. Има едно само че. Ако е одобрена имунизацията на Астра Зенека. Първата пратка от " Астра Зенека " би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е обстановката с " Пфайзер ", където се най-малко 60 хиляди дози доникъде на февруари. Модерна почти ще върви в този път, макар че началото е още страхливо. Знаете, 2400 дози, идната пратка ще бъде към 4000 дози, само че по-късно към този момент стават десетки хиляди дозите ", изясни ген. Мутафчийски.

Така че доста бързо ще бъде прескочен първият стадий на имунизирането, където е закрепено, че това е за здравни служащи и ще се премине към другите стадии на имунизиране.

В момента интензивно се разяснява да се застъпят някои от предпочитаните групи, от трета група да вземем за пример, редом да се имунизират при задоволителен брой ваксини с хората от втора група. Но това зависи от количеството на имунизациите, посочи ген. Мутафчийски.

" Няма никакъв индивидуален детайл в броя на имунизациите, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са избрани със непоколебим правилник, който се знае. Нашата квота е 1.55% ", акцентира ръководителят на Националния действен щаб.

По думите му, доверието към имунизациите против ковид нараства.

Ваксинираните медици във ВМА досега са 460, всички ваксини, които идват се усвояват на момента. Ситуацията в цялата страна е много по-лека спрямо декември. Във ВМА имаме 35% претовареност на леглата за коронавирус заболели, сподели още ген. Мутафчийски.

На въпрос по какъв начин се вижда, откакто отмине пандемията той отговори: " Само като доктор. Политическо бъдеще - никога, това не е моето поле ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР