снимка: БулфотоС колко ще бъде повишена цената, ще видим в

...
снимка: БулфотоС колко ще бъде повишена цената, ще видим в
Коментари Харесай

Монитор: Такситата поскъпват с левче

снимка: Булфото

С какъв брой ще бъде нараснала цената, ще забележим в идващите седмици.

Увеличението стана допустимо, откакто транспортното министерство утвърди скока на първичната цена на  такси метровите транспорти.

Тръгна повишаване на такситата, откакто компании в София, Русе, Кюстендил и Дупница подвигнаха първичната такса за прилагане на услугата

Това показва проверка на „.

Така първичната такса на един от превозвачите в столицата към този момент е 1,56 лв. за  километър , вместо досегашните 75 ст./км., написа изданието.

В Русе компания подвигна първичната такса на 2,00 лева, като цената на километър на минута престой остава същата.

От 6,00 до 22,00 часа цената е 0,89 лева, а от 22,00 до 6,00 часа – 0,99 лв.. Минутата  престой  е 0,25 лв..

Увеличението стана допустимо, откакто транспортното министерство утвърди скока на първичната цена на  такси метровите транспорти, което ще се отрази най-драстично върху късите курсове.

По сметките на министерството това значи 1 лева от горната страна на курс.

В Дупница нарастването на първичната такса е двойно. Вместо по 70 ст. клиентите към този момент заплащат по 1,40 лева, като след това цената за пробег остава същата - дневната цена 75 ст./км и нощна 80 ст./за км.

„ При нас нарастването е минимално. Цената потегля от 1,40 лв. първична такса денем и 1,60 лв. първична такса през нощта. Тарифите за  километър  пробег остават 85 ст. Нощна, 75 ст. дневна “, разясниха от  такси метрова компания в Дупница.

В Кюстендил услугата „ от точка до точка “ към този момент коства 2,50 лева, при досегашните 2 лева Независимо от дистанцията сумата е една и съща, като тя се отнася само за рамките на града.

Единични компании към този момент са вдигнали първичната такса.

В София също. Увеличението ще е 2 пъти цената на  километър , само че по думите му въпросният транспортьор е написал 1,54 лева, само че е нарушил закона, тъй като би трябвало да е 1,56 лева, заяви за „ Монитор “ Сава Комитов - ръководител на Асоциацията на  такси метровите синдикати в България.

„ В цялата страна срокът да пренастроят  такси метровите апарати с новите цени е 4 май “, напомни Комитов. Той предизвести, че в столицата би трябвало нещата да се задвижат бързо тъй като откакто се пипне тарифната електроника на жълтата кола, то апаратът би трябвало наложително да мине на метрологична инспекция и да се види дали всичко е наред. „ В пълномощията на лицензирания транспортьор е определянето на цените “, напомни браншовикът. Ако до 10 дни не стане това, то няма да можем да спазим законно открития период “, добави Комитов.

Той напомни, че от дълго време в сектора се постъпва командно-административно с минимални, оптимални цени и първоначалните  такси . „ Затова желаят не желаят компаниите ще би трябвало да вкарат новите стартови  такси , които ще са разнообразни за дневната и нощната цена “, сподели още той.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР