Снимка БулфотоРекордът за най-скъп път у нас отново е подобрен.

...
Снимка БулфотоРекордът за най-скъп път у нас отново е подобрен.
Коментари Харесай

Почти 55 млн. лв./км в Кресненското дефиле - нов рекорд за най-скъп път у нас

Снимка Булфото

Рекордът за най-скъп път у нас още веднъж е усъвършенстван. Сумата, която е изхарчена, е изумителна. В края на управническия мандат на кабинета Борисов-3 всички досегашни върхове за скъпо магистрално строителство у нас бяха счупени. Агенция " Пътна инфраструктура " през днешния ден дефинира изпълнителя в публичната поръчка за планиране и строителство на втория лот от новото трасе на автомагистрала „ Струма ", който ще минава източно от Кресненското дефиле.

Става дума за сектор с дължина от 10,4 километра, чието създаване ще коства на данъкоплатците точно  475 199 280,27 лева При това сумата е без Данък добавена стойност. Като сложим и данъка излиза, че чисто новият асфалт излиза 570 239 136.32 лв. или тъкмо по 54 830 686.19 лв. на километър.

Срокът за осъществяване е 1556 дни - повече от 4 години.

За въпросния лот 3.2.2 от платното за София в сектора Крупник - Кресна на първо място е класирана офертата на ДЗЗД „ Автомагистрала СТРУМА – 3.2.2. ", в което вземат участие:  „ ГБС-Инфраструктурно строителство " АД, „ ЕПОС-Емпреза Португеза де Обрас Субтеранеас " АД и „ Главболгарстрой Интернешънъл " АД, написа

Цялата близо 24-километрова нова права от Кресна до Крупник е разграничена на два лота, с цел да може на обекта да се работи по едно и също време, прецизират от АПИ.

Строителните действия на лот 3.2.2, както и на първия – лот 3.2.1, ще могат да започват след осъществяване на уговорките, поети пред Европейската комисия. А точно - допълнение на екологичната документи по отношение на характерните цели за типовете и местообитанията, предмет на запазване в двете предпазени зони от мрежата Натура 2000, през които минава лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма ", понижаване на натиска от трафика върху природата и повишение на сигурността в правата от Е-79 през дефилето.

За лот 3.2.1 също има определен реализатор от 15 ноември 2019 година Това е ДЗЗД „ АПП ЛОТ 3.2.1, в което са: „ ГРОМА ХОЛД " ЕООД, „ ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА " АД, „ ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО – БЛАГОЕВГРАД " АД, „ ПЪТПРОЕКТ " ЕООД и ВАХОСТАВ-СК " а.с., само че още не е подписан контракт за строителство.

Съгласно идейния план, лявото платно на лот 3.2.2 е сектор с дължина 10,4 км. В него е включен и обходния път на гр. Кресна, който е 5,5 км. При км 400 от обходния път на Кресна се планува построяването на площадка за временен отдих, с електричество, вода и канализация. Според идейния план в сектора са планувани 4 тунела със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветяване, ръководство на придвижването и т. н. Както и 10 виадукта с приблизителна дължина към 3,6 км, 9 пресичания със селскостопански пътища. Чрез пътен възел „ Кресна " - при 401-ви км, ще се обезпечава придвижването в посока Кулата, София, път I-1 и връзката на лот 3.2.2 към сектора на лот 3.3 на Автомагистрала „ Струма ".

Другият сектор - лот 3.2.1, е с дължина 13,2 км. Достъпът до трасето ще бъде обезпечено посредством 3 пътни възела: п. в. „ Полето " при 379-ти км, който ще обезпечава достъпа от Кулата до селата Брежани и Полето, както и включване в автомагистралата в посока София; п. в. „ Мечкул " при 384-ти км, който ще обезпечава достъпа от посока Кулата до селата Мечкул и Брежани, както и включване в автомагистралата в посока София; п. в. „ Стара Кресна " при 387-ти км, който ще обезпечава достъпа от посока Кулата до селата Стара Кресна, Ощава, както и включване в автомагистралата в посока София. В сектора са планувани 3 тунела със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветяване, ръководство на придвижването и т. н. Съгласно идейния план са планувани 10 виадукта с обща дължина към 3,5 км, както и 3 броя надлези и подлези. За лот 3.2.1 цената за осъществяване е 499 999 919,92 лева без Данък добавена стойност и период 1556 дни.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР