Снимка БулфотоПравителството прие Пакет Разширяване“, включващ всички условия на страната

...
Снимка БулфотоПравителството прие Пакет Разширяване“, включващ всички условия на страната
Коментари Харесай

Правителството взе решение ще подкрепим ли Северна Македония за ЕС

Снимка Булфото

Правителството одобри Пакет „ Разширяване “, включващ всички условия на страната ни към Северна Македония. Това разгласи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изказване след провелото се постоянно съвещание на Министерски съвет, съобщи Блиц.

България поддържа започването на договаряния за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония и Албания при поставените от България ясни условия, сподели Захриева.

Вицепремиерът акцентира, че разделянето на двете страни би било неточност, която може да докара и до неустойчивост в района. От думите на Захариева стана ясно, че във връзка с Република Северна Македония българското държавно управление и страна, признавайки първа новата страна, тогава Република Македония, страната ни постоянно е подкрепяла европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

„ Същевременно обаче България постоянно е поставяла пред Република Северна Македония и освен спазването на добросъседски връзки. Това е ясно още от декларацията от 1999 година, след което с Меморандума за поддръжка на евроатлантическата и евроинтеграцията и кулминационната точка: подписването на Договора за добросъседство през 2017 година “, уточни още Захариева.

Изпълнението на духа и буквата на Договора ни за добросъседство със Северна Македония е значимо изискване, с цел да дадем поддръжката си за старт на договарянията за участие в Европейски Съюз, добави тя.

Стана ясно, че в признатата през днешния ден позиция от Министерски съвет са подчертани няколко стъпки и стадия. „ Тази позиция, макар на доста ранен стадий, започване на договаряния не значи участие, набелязва междинни и крайни цели по време на целия преговорен развой.

Общите неща, които Република България ще упорства да види изпълнени преди провеждането на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония при положение, че Европейският съвет вземе решение за започване на договаряния, първо на 16 са външните министри, по-късно на 17 са министър председателите на Европейския съвет.

Република Северна Македония би трябвало да прекрати и да се въздържа от провеждането на политика, без значение под каква форма, на поддръжка и поощряване на претенциите за признание на македонско малцинство в България.

Република Северна Македония безусловно и срочно да приведе позицията си и дейностите в интернационалните организации, да вземем за пример в Съвета на Европа, и форми, в сходство с член 11 на Договора за добросъседство, като ясно заявява, че няма исторически и демографски учредения да се търси малцинствен статут “, уточни Захариева.

Сред другите условия е Република Северна Македония да заявява с вербална нота до страните-членки на Организация на обединените нации, че във връзка с езиковата уговорка, се извършва контракта с Република България е неговата целокупност.

„ Това е двустранен контракт, както и договорът от Преспа “, добави вицепремиерът.
Също по този начин Република Северна Македония ще би трябвало да задейства развой на реабилитация на жертвите на югославския комунистически наказателен режим, репресирани поради българското си съзнание. 

Република Северна Македония би трябвало да отстрани от табели и надписи върху монументи и паметни плочи, здания текстове, насаждащи намерено ненавист към България. По отношение на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси би трябвало да реализира съответни резултати.

Относно значими персони и събития в интервала до 1944 година за общата ни история: Гоце Делчев, Илинденско-преображенското въстание, би трябвало да подмени осведомителни табели и други означения върху исторически паметници и монументи на културата.

При отбелязване на събития и персони, където към този момент има реализирани договорености: политически фигури, представители на държавни институции би трябвало да се придържат към постигнатите договорености “, добави още Захариева.

От изказването й стана ясно, че България ще упорства като хоризонтална политика в цялата преговорна рамка в разнообразни глави да се включат ясни условия по добросъседство.

„ Глава 35 да вземем за пример – там би трябвало да има ясно заложени критерии за осъществяване на двустранните контракти с България. Също по този начин считаме, че глава 35 би трябвало да се отвори първа или една от първите глави и да се затвори последна, с цел да може по време на целия преговорен развой да се следи осъществяването. Също по този начин ще обърна внимание и на глава 10 – доста значима: „ Информационно общество и медии “.

Трябва и ще настояваме да се преодолее говорът на омразата в общественото пространство, в това число по отношение на лица, които се дефинират като българи и са с българско съзнание. Разбира се ние не можем да настояваме това да се случи във всички медии, само че в медиите, финансирани от държавни бюджет, това би трябвало да бъде прекратено “, сподели още вицепремиерът.

Стана ясно, че за нас е доста значимо държавното управление преди свикването на втората конференция, на която ще се отвори първата глава, ще настояваме за ясни задължения за останали общи за историята ни събития и персони.

„ Също по този начин ще настояваме за явен график за смяна на образователните материали по „ История “, „ Български език “, „ География “. Ясен ангажимент за отразяване на постигнатите договорености освен в образователните материали, само че и във всички финансирани от страната документални филми и музеи “, уточни още Захариева.

Тя акцентира, че в цялата позиция има ясна етапност. „ За започване на договарянията изискването беше подписването на контракта и първи резултати от него “, напомни Захариева.

„ Първа междуправителствена конференция, втора – водоравен аршин по всички глави и несъмнено тогава, когато в миналото след доста години се стигне до взимане на решени, България ще се съгласи за фактическото присъединение на Република Северна Македония единствено, когато е изпълнила всички критерии по преговорните глави “, добави още вицепремиерът.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР