Снимка БулфотоПолучихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът

...
Снимка БулфотоПолучихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът
Коментари Харесай

Арестуван румънски журналист в България: Държаха ни с белезници на полето, спаси ни Румъния

Снимка Булфото

Получихме многочислени сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от Биволъ и румънският му сътрудник Атила Биро от RISE Project са арестувани от полицията в Радомир, до момента в който вършат следствие, оповестиха от Асоциацията на европейските публицисти в България, представени от dir.bg. 

Опитахме се да получим повече информация по случая, само че дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се пробваха да спомагат, само че ни споделиха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че " не е представител, с цел да дава изказвания ".

Посолството на Румъния в София е известено за случая. Надяваме се, че виновните институции ще дават нужната информация по отношение на претекстовете за задържането. Напомняме, че по хипотеза публицистите служат на публичния интерес и всевъзможни ограничавания по отношение на тях би трябвало да бъдат доста съществено стимулирани, а в противоположен случай става дума за ограничение на свободата на словото, декларират още от Асоциацията на европейските публицисти в България.

Dir.bg потърси Министерство на вътрешните работи, с цел да ни бъде дадена повече информация по случая. От там обявиха, че към момента ревизират случая. По-късно се чака да има публично изказване.

Според БНР по неофициална информация с изключение на двамата публицисти е задържан и юрист.

И тримата би трябвало тази заран да са освободени от Районното ръководство в Радомир, където са заведени за изясняване на случая.

Всичко стартира, когато публицистите подават сигнал с непотвърдена информация до ГДБОП за това, че компания в региона на Перник и Радомир се готви да гори секретни документи.

ГДБОП стартира следствие по случая. Късно нощес екип на дирекцията посещава мястото, където се допуска, че ще се горят документи, само че открива единствено няколко чувала. След това служителите на реда се отдръпват, като оставят конфиденциален пост, който вижда през нощта 3-ма души, които се доближават и стартират да ровят в чувалите. Те алармират сътрудниците си от полицията в региона и тримата са задържани.

В. " Адевърул " оповестява, че българската полиция е задържала за малко румънски и български проверяващи публицисти.

Според румънския вестник,  публицистите се намирали в този регион по отношение на работата си. Обекти на следствие опитвали на това място да изгорят документи, свързани със корист с еврофондове, оповестява румънската неправителствена организация за проверяваща публицистика Райз проджект (Rise Project). Журналистите са били освободени, откакто са били държани с белезници на полето в продължение на един час, написа " Адевърул ".

Журналистът Атила Биро е написал през днешния ден във Facebook, че е добре и скоро ще заяви детайлности.

От Райз проджект също оповестиха, че публицистите са добре и че един от румънските дипломати в България се е намесил в тази ситуация. От организацията изричат признателност на дипломата и на хората, които са се обадили в полицията, защото " в сходни обстановки публичният напън има значение ".

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР