Снимка: БулфотоПарламентът отложи за 1 юли влизането в сила на

...
Снимка: БулфотоПарламентът отложи за 1 юли влизането в сила на
Коментари Харесай

Парламентът отложи за 1 юли промените в Закона за горивата

Снимка: Булфото

Парламентът отсрочи за 1 юли влизането в действие на разпореждания в така наречен Закон за горивата, против които стачкуват притежателите на дребни бензиностанции и превозвачи на горива, заяви Нова Тв.

Досега крайната дата беше 28 януари т.г. Промените задължават дребните бензиностанции при регистрация да имат 20 000 лева капитал, още 20 000 лева банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ да имат на склад 10 000 оборотни бутилки.

Mалките вериги оповестиха, че се задават всеобщи банкрути и заплашиха със затваряне на границите. Големите бензиностанции пък твърдят, че отлагането ще докара до разгръщане на сивия бранш.

" За " отлагането с шест месеца на тези текстове бяха 112 депутати, без нито един " срещу ", 28 се въздържаха. Срокът за оферти сред първо и второ четене беше скъсен на три дни.

Народното събрание одобри още министърът на стопанската система да издаде наредбата по закона до 1 август 2019. В полемиката главно се подчертава върху заплахата да настъпи безпорядък от идния понеделник. По думите на Емил Димитров /Обединени патриоти/, ръководител на комисията за наблюдаване на приходните организации, една от аргументите е, че поради поправките в този закон са променени още няколко, в които още веднъж срокът е 28 януари. Сега обаче те не се трансформират автоматизирано - това са, да вземем за пример, Законът за придвижването по пътищата, за автомобилния превоз и други

Бившият вицепремиер, в този момент народен представител от ПГ Оперативна програма, Валери Симеонов съобщи, че законът в този му тип е лобистки. И изясни, че са минали шест месеца, откогато са гласувани измененията в него, а още преди този момент е имало остра реакция на притежателите на дребни бензиностанции и на търговци.

" Този закон води до " бели " петна в България за зареждане на бензиностанции, ликвидира ги в дребните градове, села ", съобщи Симеонов. 

Движение за права и свободи също се притесняват от " безспорен безпорядък ", който, по думите на Димитър Аврамов, ще настъпи още в понеделник. Затова от Движението нямали различен потребен ход, с изключение на да поддържат предлаганото отсрочване на периода за влизане в действие на наредбите. " Да го приемем по-скоро и на второ четене, а в околните месеци да създадем нужните промени ", е позицията на Движение за права и свободи.

" Предложените от Министерството на стопанската система промени бяха разисквани със притежателите на дребните бензиностанции и останахме с усещане, че всичко е решено в бранша и законът ще може да види светлина ", съобщи Валентин Николов /ГЕРБ/. " С огромна изненада установихме, че това не е верен избор, че има огромно неодобрение ", съобщи още Николов. " Той предлага работна група да проучва какви са проблемите, само че законът не трябвало да пропада. Трябва да се дават права, само че и обвързване на субектите, тъй като секторът генерира големи парични потоци, които кореспондират с фиска ", уточни Николов. 

Българска социалистическа партия предложи отлагането да не е не с шест, а с два месеца, през които недоразуменията да бъдат изгладени. Драгомир Стойнев разкритикува ръководещите, че са се бавили половин година и са изгубили доста политическо време. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР