снимка БулфотоОтпадането на вечния длъжник бе прирето от парламента на

...
снимка БулфотоОтпадането на вечния длъжник бе прирето от парламента на
Коментари Харесай

Окончателно: Вечният длъжник пада като възможност, след 10 г. сме чисти

снимка Булфото

Отпадането на " безконечния дебитор " бе прирето от Народното събрание на второ четене. Вносители са съпредседателят на „ Обединени патриоти “ и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов и група народни представители от Оперативна програма и ГЕРБ.

С въвеждането на 10-годишната безспорна погасителна давност по отношение на физическите лица ще се избегне фигурата на „ безконечния дебитор “, съобщи.

От трибуната на Народното събрание съпредседателят на „ Обединени патриоти “ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселиновблагодари на всички народни представители, които поддържаха това изменение на Закона за отговорностите и договорите. Рядко в един мандат има такива моменти, в които Народното събрание взема решение проблем, който е витално значим за стотици хиляди хора. Проблем, който поражда в резултат освен недомислени решения при взимане на заем, ами и в силата на непреодолими условия. И добави:

" Искам да давам отговор на доста изявления, които нападат този текст като главно в интерес на длъжниците. В рамките на дебата, който беше много нескончаем – съвсем 5 месеца, чухме всички мнения, в това число и много радикални оферти. Аз считам, че правната комисия и работните групи се съобразиха с главната част на тези възражения. А точно да има баланс сред длъжника и ползите на кредитора. Това не е закон, който да разреши на длъжника да не си връща в никакъв случай заемите, в противен случай. Дава опцията на кредитора да си прибере отговорностите с разнообразни начини. Но дава един рационален период, в който да тече това осъществяване. Този период е 10 години. В тези 10 години ние изключваме времето за правосъдни каузи.

Ние като законодатели взимаме едно положително и уравновесено решение.

В последните години съществуват многочислени образци за изпълнителни производства против жители, които, за жалост, не престават доста повече от 10 години. През всичките тези години, несъмнено, се начисляват лихви, такси и разходи. А най-неприятната част е, че при гибел на длъжника тези изпълнителни дейности се трансферират към неговите наследници.

Според статистиката насилствените осъществявания засягат над 600 000 българи.

А точно през днешния ден, когато цялата ни страна и общество са изправени пред последствията от ковид, тази мярка наподобява доста навременна и подобаваща ", сподели Веселинов.

Не всички обаче утвърждават закона.

Срещу измененията се оповестиха десетки организации, предупреждаващи за отрицателните последици от мярката – министерствата на правораздаването и финансите, Европейската банка за възобновяване и развиване, Българската стопанска камара, Висшият адвокатски съвет, асоциациите на банки, колектори, компании за заеми, сдруженията за енергоразпространение и други Повечето от тях настояват, че признатите текстове са много несполучлив опит да се решат проблемите на безконечните длъжници на фона на познати в европейското законодателство процедури като да вземем за пример персоналния банкрут.

Основният проблем на 10-годишната отминалост е, че не пази задоволително ползите на кредиторите и не се съдържа механизъм, посредством който да се регистрира до каква степен безкористен е длъжникът. Освен това се губи тласъкът за най-малко отчасти погасяване на дълга.

До момента никой не е пресметнал какви са предстоящите резултати от мярката, която ще се задейства след 6-месечен отлагателен интервал след влизането на закона в действие.

Все още нито една от институциите, които имат право да оспорят текстовете пред Конституционния съд, не е оповестила, че ще го направи. Не е ясна и позицията на президента Румен Радев, който следва да подпише закона.

Според признатите текстове с приключването на 10-годишна отминалост се погасяват всички вземания против физически лица, стига те да не са отсрочени или разсрочени. Това значи, че след приключването на периода от 10 години за длъжниците няма да има никакви правни последствия от обстоятелството, че не са погасили задължението си, а кредиторите им губят парите си вечно.

Промените в Закона за отговорностите и договорите  ще работят обратно във времето, т.е. ще важат и за заварените отговорности .

Въвеждат се шест изключения от действието на закона – когато отговорностите са насъбрани от физически лица – еднолични търговци, когато те произтичат от " непозволено увреждане " и " безпричинно обогатяване ", когато са за прехрана, за трудово заплащане и компенсации по Кодекса на труда.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР