Слънцето се доближава до поредния си максимум на активност, съобщи

...
Слънцето се доближава до поредния си максимум на активност, съобщи
Коментари Харесай

Слънцето се доближава до поредния си максимум на активност

Слънцето се приближава до следващия си най-много на интензивност, заяви Юнивърс тудей.

Само за 24 часа - на 5 и 6 май има три изригвания на Слънцето със мощ X1.3, X1.2 и X4.5. Те бяха регистрирани от Обсерваторията за слънчева динамичност на НАСА.

Не е елементарно да бъде планувано по кое време стартира слънчевият най-много, а от време на време това се удостоверява едвам откакто настъпи. Според Центъра за прогнозиране на галактическото време (SWPC) на Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата (NOAA) слънчевият най-много евентуално ще настъпи от май 2024 година до началото на 2026 година

Слънцето минава през цикъл на висока и ниска интензивност почти на всеки 11 години, който се дефинира от магнитното му поле. Сигнал за нея са честотата и интензивността на слънчевите петна на повърхността. Слънчевите изригвания са детонации на Слънцето, при които се освобождават мощни прояви на сила и радиация, идващи от магнитната сила, обвързвана със слънчевите петна. Колкото повече са слънчевите петна, толкоз по-голям е капацитетът за изригвания.

Изригванията се класифицират въз основа на система, сходна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания съгласно тяхната мощ. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и по-късно X. Всяка писмен знак съставлява 10-кратно нарастване на енергийния поток. Така че Х е 10 пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната мощ. Колкото по-голямо е цифрата, толкоз по-силно е изригването.

Изригванията са най-големите избухливи събития в нашата Слънчева система. Те се виждат като ярки области на Слънцето и могат да продължат от минути до часове. Обикновено виждаме слънчевите изригвания по фотоните (или светлината), които те отделят и които са с друга дължина на вълната. Понякога, само че не постоянно, слънчевите изригвания могат да бъдат съпроводени от изхвърляне на коронална маса, при което великански облаци частици от Слънцето изхвърчат в космоса.  Ако имаме шанс, тези заредени частици провокират полярни сияния на Земята, без да обиден електрическите мрежи или спътниците, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР