Снимка: БулфотоОкръжният съд в Русе даде тази вечер 11 години

...
Снимка: БулфотоОкръжният съд в Русе даде тази вечер 11 години
Коментари Харесай

Ето колко години затвор получиха младежите, убили таксиметровия шофьор в Русенско

Снимка: Булфото

Окръжният съд в Русе даде довечера 11 години затвор на Николай В. и девет години - на Деян Ц., за това, че като малолетни двамата в съучастничество са направили обир, придружен с убийството на таксиметров водач, съобщи Българска телеграфна агенция.

Случаят е от 14 март предходната година. През нощта момчетата, които тогава били на по 17 години, се качили в таксиметров автомобил от Русе, а задачата била да ограбят водача. Когато стигнали в село Николово, те откраднали портмонето на 60-годишния Валери С. с намиращите се в него документи и парична сума в размер на 60 лв.. Опитали да отмъкнат и колата, която да продадат за скрап, само че не съумели да я възпламенят. При грабежа на мъжа били нанесени прободни рани с нож, от които той умрял на място.   Съпругата и синът на убития са предявили цивилен искове - за по 150 000 лв., против двамата младежи. По време на съвещанието през днешния ден двамата обвинени обясниха, че съжаляват доста за случилото се. Те описаха, че преди убийството изпили доста алкохол, използвали и опиати - амфетамин и марихуана.

Николай В. изрази своите съжаления за умрелия човек, на който с Деян били лишили живота. Той знаел какво било да загубиш татко, защото неговият умрял преди време. Николай В. съобщи, че е безочливо да желае амнистия от околните на 60-годишния мъж. Пред съда той изясни, че няколко дни по-рано по самия него било стреляно. Разказа също, че дължал 3000 лв. на момче, което в деня преди закононарушението му дало период от 48 часа, с цел да ги върне - в противоположен случай околните му щели да пострадат.

Според Николай, когато пристигнали с таксито в Николово, Деян слязъл, отворил шофьорската врата и почнал да удря лидера на транспортното средство. Николай описа още, че извадил ножа, а водачът почнал да вика. Тогава се паникьосал и го намушкал. Оръжието му било обещано от Деян в Русе, откакто го изискал. Николай сподели, че ударите по едното бедро и по врата на водача не били от него.

Деян Ц. съобщи пред съда, че бил склонен за грабежа, само че не и да убиват човек. У себе си той постоянно носел дребен нож. Младежът обаче сподели, че нито е удрял водача, нито го е убивал. По думите му още при прекъсването на таксито в селото Николай нападнал водача - извадил ножа и почнал да го " дръжка по краката ". Деян съобщи пред съда, че съжалява, че не попречил на Николай да извърши ликвидиране. Не бил подвластен и от опиати.

Прокурорът по делото Радослав Градев изиска младежите да получат по 11 години затвор. Съдът реши също, че двамата би трябвало да заплатят солидарно на сина на убития мъж 100 000 лв., а на брачната половинка му - 150 000 лв.. Присъдата може да се апелира в 15-дневен период пред Великотърновския апелативен съд.

Градев изясни, че за Николай няма съображение за протестиране на присъдата. По отношение на Деян ще се реши. Според Градев по делото не били събрани безапелационни доказателства, че е взел участие в умъртвяването на починалия мъж и това евентуално е повода наказването му да е с две години по-малко от на Николай.

Людмил Павлов - юрист на Деян, допуска, че ще апелира присъдата, откакто беседва с Деян и с неговите родители. " Доволен съм, че се откри нашата теза, че Деян не е взел участие в самото физическо ликвидиране ", сподели Павлов.

Венцислав Великов - юрист на Николай, разяснява, че присъдата ще бъде обжалвана. По думите му това е съвсем оптималното наказване, а такава фрапантна разлика сред двамата била неприемлива.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР