снимка БулфотоНа 24 май честваме Деня на българската просвета и

...
снимка БулфотоНа 24 май честваме Деня на българската просвета и
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на славянската писменост и култура

снимка Булфото

На 24 май честваме Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. На този ден означаваме националния празник на просветата, културата и основаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още като Солунските братя, припомня Нова тв.

Празникът надвишава църковно-училищните рамки и се трансформира в обществен празник. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата международна война.

По време на битките за църковна самостоятелност от началото на XVIII век историческото дело на Кирил и Методий е освен тласък, само че и проблем срещу гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в знак на бъдещата самостоятелност, както отбелязва в една от публикациите си Христо Ботев.

Първите преводи на свещените трудове Кирил и Методий записват на глаголица. За първи път на 11 май 1851 година в епархийското учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " в Пловдив по самодейност на Найден Геров се провежда празник на Кирил и Методий. Денят 11 май не е инцидентно определен от Геров — това е общият църковен празник на двамата светии.

С въвеждането на грегорианския календар през 1916 година празникът се празнува на един ден - 24 май. За формален празник на Република България 24 май е разгласен с решение на Деветото Народно заседание на 30 март 1990 година

През 1892 година Стоян Михайловски написва текста на учебния химн с първия си стих " Върви, народе възродени ". Химнът е озаглавен " Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи " и включва 14 куплета, от които през днешния ден се извършват най-често първите шест. Панайот Пипков основава на 11 май 1900 година музиката към химна. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР