снимка БулфотоМного въпроси възникнаха около идеята за Седми блок на

...
снимка БулфотоМного въпроси възникнаха около идеята за Седми блок на
Коментари Харесай

Петкова за Седми блок на Козлодуй: Технологията не е лицензирана

снимка Булфото

Много въпроси породиха към концепцията за Седми блок на " Козлодуй ", която Бойко Борисов разгласи през вчерашния ден. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова тази заран по Нова тв.  

Много рано е да приказваме на тематика какъв брой ще коства АЕЦ Козлодуй и от кое място ще дойдат пари. Затова през днешния ден (14 октомври) държавното управление ще вземе решение Българският енергиен холдинг (БЕХ) да почне изследване – като влезе в договаряния с американски компании, в това число такива, които създават дребни модулни мощности, разяснява тя, представена от.

Предстои да разберем – по този начин Петкова на няколко пъти отговори на въпроси на Нова телевизия дали страната знае какъв брой ще коства построяването на блока. До края на януари, 2021 година, се надявам да имаме доста по-конкретна информация, посочи енергийният министър.

Няма по какъв начин да изградим мощ с технология, която не е лицензирана от Европа – даже от Съединени американски щати, призна Петкова. Тя призна и, че американската технология, за която заприказва Борисов, няма лиценз в Европа. Имало обаче 4 случая на потребление на технологията в Китай.

Отказване от АЕЦ " Белене " няма по какъв начин да има, увери Петкова, поради цялостното мъртвило към този момент по плана. 2047 и 2049 година ще работят Пети и Шести блок на " Козлодуй ", добави тя и продължи – Седми блок в " Козлодуй " не значи завършек на процедурата за АЕЦ " Белене ".

Петкова отхвърли и друго – че Съединени американски щати желаят Седми блок с тяхна технология за сметка на " Балкански поток " и " Белене ". Нещо повече – енергийният министър разгласи, че " Балкански поток " не е " Турски поток ", а от " Турски поток " губим – 110 млн. $ годишна за транспорт на съветски газ през Украйна към Турция. И увери, че реализацията на " Балкански поток " се прави по европейските правила – само че скорошни фрагменти от градежа подсказват, че може би има нещо гнило.

Относно думите на специалиста Христо Казанджиев, че би трябвало да си изцяло несъответстващ, с цел да разграничаваш " Балкански поток " от " Турски поток ", Петкова отвърна, че общините в България щели да могат да се включват в " Балкански поток ".

За край Петкова увери, че в този момент плащаме по-евтино за съветския газ.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР