Снимка: БулфотоИ през тази година ще има ледено хоро за

...
Снимка: БулфотоИ през тази година ще има ледено хоро за
Коментари Харесай

Ледено хоро в Калофер ще има, но с призив да не идват туристи

Снимка: Булфото

И през тази година ще има " ледено " хоро за Йордановден в Калофер, заяви кметът на града Румен Стоянов, който приказва пред Радио „ Фокус “ - Пловдив.

Той изясни, че нямало по какъв начин хорото да се спре, защото това е дългогодишна традиция за локалните, която те съблюдават. 100-годишният църковен обред ще се съблюдава и тази година, макар пандемията.

Досега, с цел да следят хорото в ледените води на Тунджа за Богоявление, в Калофер пристигаха хора от цялата страна, като в последните години искащите да се включат в него бяха извънредно доста. Толкова доста, че даже заплашиха да скапват чистотата на традицията на калоферци.

Тази година, поради ограниченията за ограничение на болестта от ковид, обаче, уредниците приканват хората да не се събират и по опция да отсрочат идването си до града.

„ Честванията за Ботев също ще се състоят, както до момента, с церемониален обред и гирлянд на славата ", сподели кметът Румен Стоянов. Засега към момента не декларирано дали ще участват и публични посетители.

Вчера хорото на Йордановден в Калофер беше анулирано поради пандемията. Местните хора обаче се зарекога, че макар възбраната ще скочат в ледените води на реката и ще спасят традицията. Вой против анулацията се навдигна и във фейсбук особенно в групи свързани с разпространяването на подправени вести за коронакризата. 

Промяна в честванията на 6 януари ще има и в други градове, само че ритуалите с хвърлянето на кръста не се анулираха на всички места.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР