снимка: БулфотоГолям празник на 6 декември. Празнуват хиляди българи.На 6

...
снимка: БулфотоГолям празник на 6 декември. Празнуват хиляди българи.На 6
Коментари Харесай

Никулден e. Празник на моряци, рибари и банкери

снимка: Булфото

Голям празник на 6 декември. Празнуват хиляди българи.

На 6 декември християните почитат Свети Николай Мирликийски-Чудотворец. Празникът е известен още като Никулден. На този ден честват моряци, риболовци и банкери.

Никулден е един от най-уважаваните празници в българския национален календар. Българите почитат Св. Николай и като страж на фамилията, жилището и добротата.

Според народохристиянския мит за подялбата на света, на свети Никола се паднали моретата, реките, езерата. Той е стопанин на целия подводен свят – рибите и водните демони, както и на морските ветрове. Според митовете, свети Никола разклаща и стопира морските ветрове, върви по моретата, и в случай че има някакъв транспортен съд в неволя, го избавя. Светецът е настойник на моряците и риболовците.

Преданията гласят, че свети Никола избавил една пробита гемия от поглъщане като запушил дупката със шаран. Затова на трапезата ни наложително би трябвало да участва риба.

Св. Николай се уважава и като патрон на банкерите. Причината е, че съгласно преданията той е индивидът, който неусетно подмята кесии със злато в дома на обеднял татко, който по този начин съумял да омъжи трите си дъщери. Има поверие, че костица от Никулденския шаран, грижливо скрита в гънките на портмонето, оказва помощ то да бъде по-пълно през годината.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР