снимка БулфотоЕвропейската народна партия иска да играе двояко за върховенството

...
снимка БулфотоЕвропейската народна партия иска да играе двояко за върховенството
Коментари Харесай

Политико: България разкри играта на ЕНП с върховенството на закона

снимка Булфото

Европейската национална партия желае да играе двояко за върховенството на закона. Дори когато упорства за нови правила, които да спрат еврофондовете за държавни управления, които не съблюдават европейските полезности, корупционната рецесия в България изправи дясноцентристката политическа група пред обвинявания за използване на двойни стандарти. Особено, когато става дума за политически съдружници. Това написа в коментарна публикация основаният в Брюксел  , представен от.

Очаква се множеството евродепутати от ЕНП да гласоподават в четвъртък против парламентарната резолюция, която показва опасения, че европейските фондове подхранват корупцията по високите етажи на властта в балканската страна на фона на продължаващи към този момент три месеца антиправителствените митинги. Непосредственият приоритет на депутатите от ЕНП е да защитят българския министър председател Бойко Борисов. Те считат, че той е подложен на политически стимулирани офанзиви.

Моментът, в който се организира гласуването за България, е неуместен за най-голямата политическа група в Европарламента. ЕНП би трябвало да отбрани европейските пари, предопределени за България, до момента в който се нарежда като главен бранител на тезата, че изплащането на еврофондовете би трябвало да зависи от строгото съблюдаване на върховенството на закона.

От юли България е затънала в политическа неразбория, която разкрива доколко мафиотските босове са основали и ръководят паралелна страна посредством своето въздействие върху медиите, правораздаването и силовите структури. Президентът Румен Радев, други опозиционни водачи и протестиращите упрекват Борисов, че е разрешил завземането на страната.

Лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер призна по време на дебата в Европейския парламент, че в България " не всичко е съвършено ". Той обаче с наслада заключи, че при ръководството на Борисов страната е " на прав път ". Депутатите от групите на социалистите, либералите и " зелените " упрекват ЕНП в двуличие, защото слага предаността си към Борисов над върховенството на закона.

Катарина Барли, която е някогашен правосъден министър на Германия, а в този момент зам.-председател на Екологичен потенциал от групата на левицата, твърди, че ЕНП постоянно е бързала да призове за оставки поради корупцията, само че когато става въпрос за хора отвън нейната група. Тя прикани ЕНП да не повтаря обстановката с бездействието си поради корупцията в Унгария. " Не правете същата неточност в България ", сподели тя.

Двойнственият метод към унгарския министър-председател Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС удари по имиджа на ЕНП през последните години. Европейската национална партия (ЕНП) замрази участието на Фидес през март 2019 година поради опасения по отношение на върховенството на закона и антиевропейската изразителност. ЕНП обаче не съумя да реализира единодушие да изключи Фидес дефинитивно, тъй като доста евродепутати отхвърлиха да изгонят Орбан. Представителите на Фидес не престават да вземат участие в работата на групата на ЕНП в Европарламента.

Румънският евродепутат Рамона Стругариу (Обнови Европа) подлага на критика " могъщите " европейски политици, че поддържат " добре изплетените мрежи " в България, които злоупотребяват с еврофондовете.

" Знаете ли кого подкрепяте? ", пита тя и припомня, че немският канцлер е най-силният съдружник на Борисов в ЕНП през последните 10 години.

Става дума за пари

В последна сметка всичко е поради парите. Ако социалистите, либералите и зелените прокарат българската резолюция в четвъртък, тя няма да има незабавна обвързваща мощ. Резолюцията обаче ще има сериозна политическа тежест, тъй като в Европейски Съюз не престават полемиките за механизма за обвързване на заплащанията с върховенството на закона. Злоупотребата с европейски фондове е основен фактор за стимулиране на корупцията в България, а последните случаи се отнасят до висши чиновници, употребяващи еврофондове за градеж на частни вили и даването на аграрни фондове на несъществуващи компании.

Друго нашумял случай, който се проверява, се отнася до опита на висши функционери от правосъдната система да лишават асансьорна компания със закани. Целта още веднъж е достъпът до парите от Европейски Съюз.

Бившият министър на правораздаването и съпредседател на антикорупционната коалиция " Демократична България " Христо Иванов дефинира еврофондовете като " лека дрога ", която поддържа българската мафия жива.

Ирландски евродепутат от крайната левица Клеър Дейли споделя, че българите имат потребност Европейски Съюз да предприеме дейности, с цел да се " спре храненето на вампирите " през корупционни схеми.

Даниел Фройнд, който е немски евродепутат от партията на Зелените, означи, че има консенсус измежду българите по въпроса, че най-хубавият метод за битка с корупцията на най-високо равнище е съкращаването на еврофондовете. " Парите не хранят гладни деца. Ако спрете парите, в действителност отнемате хайвера на корумпираните олигарси ", сподели той.

Манфред Вебер заобикаля да приказва за злоупотребите с еврофондове в България. Вместо това той похвали Борисов, че " управлява проевропейско държавно управление " и поддържа въвеждането на еврото. Въпреки нападенията против публицисти и самостоятелната правосъдна система, Вебер твърди, че България има добре функционираща народна власт и свободни медии. Българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев се оплака, че дебатът за върховенството на закона се политизира от българските " прокремълски " социалисти.

(Българските социалисти в действителност имат мощни връзки с Москва, само че Борисов също поддържа сърдечни връзки с Русия, тъкмо както крайнодесните си съдружни сътрудници – бел. Политико).

Ограничен отляво

Основният мотив на ЕНП е, че смяната в България би трябвало да бъде решена от постоянните избори напролет на 2021 година, а не от уличните митинги. За доста от протестиращите този мотив няма смисъл. Те настояват, че това е опрощение за неналичието на дейности във връзка с европейските фондове, които са основали надълбоко вкоренени паралелни властови мрежи в правосъдната власт, които са по-мощни от демократично определените политици.

Съществуват и дългогодишни опасения по отношение на недобросъвестните практики по време на избори в България. Те се свързват със средствата, от които партиите могат да се възползват. Основните партии се стремят да придобият надзор върху огромни групи от гласоподаватели, предоставяйки им облаги. Те работят по този начин най-много с по-бедните мюсюлмански и ромски общности.

Български народен представител от ЕНП Радан Кънев (Демократична България) съобщи, че в основата на лоялността на ЕНП към Борисоа са опасенията, че Европа би могла да се люшне наляво.

" В ЕНП имат възприятието, че лявоцентристките партии биха могли да завладяват нашите замъци една по една... Бойко е идващият ", сподели той.

Кънев сподели, че безрезултатно се е опитал да промени обичайното мислене за България вътре в групата. Едно от главните провокации пред него е да опише по какъв начин рецесията с върховенството на закона в България се разграничава от тази, основана Орбан в Унгария.

" Не чаках да застанат намерено против държавното управление, само че най-сетне би трябвало да схванат, че в България не става въпрос за надзор на държавното управление върху правосъдната система или медиите, а за мафиотско завладяване ", разяснява той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР