снимка БулфотоЕврофондовете увеличиха корупцията и превземането на България. Те бяха

...
снимка БулфотоЕврофондовете увеличиха корупцията и превземането на България. Те бяха
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Еврофондовете увеличиха корупцията и превземането на България

снимка Булфото

Еврофондовете усилиха корупцията и завладяването на България. Те бяха употребявани за пазаруване - непосредствено или посредством публични поръчки - на по-голяма част от медиите и за основаване по този метод на прикритие за дейностите на политиците. Това съобщи Симеон Дянков пред " Файненшъл таймс ", написа.

Изданието разказва, че в Брюксел пораства паниката за толерирането на корупцията и назначението на лоялни, само че некомпетентни, хора в администрацията. Използвани са образци освен от вътрешната, само че и от външната политика на настоящето държавно управление в София.

Какво сподели министър председателят Борисов в изявление за неделното издание на " Франкфуртер алгемайне цайтунг " можете да прочетете тук и тук.

" Политическите усложнения на Борисов повдигат и сложни въпроси за Брюксел и другите страни от Европейски Съюз. Критици споделят, че те не съумяват да окажат задоволителен напън над София, с цел да усъвършенства ръководството. Напрежението набъбна през последните седмици и тъй като България блокира започването на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, което ускори опасенията, че тя може да се причисли към Унгария и Полша в честите им борби с Брюксел и страните от Европейски Съюз ", пишат създателите Валери Хопкинс и Майкъл Пийл.

Показателно е и заглавието, което в свободен превод звучи като " България се присъдинява към групата на проблематичните новобранци ". Употребен е изразът awkward squad, който в британския език се употребява най-малко от XVIII век и има много по-колоритно значение:

група в организация или екип, членовете на която са склонни да се съпротивляват на дисциплината и попречват измененията поради непросветеност или съзнателно поради общи интереси; неопитни новобранци (във военните среди), преминаващи през особено образование, които се афишират срещу разпоредбите или даже се бунтуват; в естествения живот те може да са най-обикновени хора, които не основават проблеми, само че съберат ли се, групата им провокира бъркотия; когато се разбере, че не са подобаващи, нормално ги събират в един отряд на непохватните, нежелаещите, небрежните и създаващите компликации - тази група се назовава awkward squad.

Текстът стартира с роман за акцията на Христо Иванов през юли, разказва каква е ролята на Ахмед Доган в българската политика и за какво избухваха митингите против държавното управление 14 години, откакто България е влезнала в Европейски Съюз и е получила милиарди евро от съюза.

Симеон Дянков, който сега е откривател за института " Питърсън " (Peterson Institute for International Economics) във Вашингтон, споделя още, че " дълги години на България и Румъния се прощаваше ". Според него повода са финансовата рецесия от 2008 година и мирантската вълна от 2015 година, поради които " в никакъв случай по този начин и не е имало време Европейски Съюз съществено да се замисли за приемането им ".

" Файненшъл таймс " обаче разказва, че против Румъния през 2018 година е почнала остра рецензия от Брюксел поради похищението на ръководещите социалдемократи против независимостта на правосъдната система. Някои дипломати споделят, че евентуално тогава на България е отделяно по-малко внимание, тъй като в Брюксел не са желали да подлагат на критика по едно и също време и двамата представители на випуск 2007. Завоят към авторитаризъм в Централна Европа и промяната на държавното управление в Букурещ през 2019 година трансформират това.

В публикацията са изредени някои от рецензиите в първия отчет на Европейската комисия за върховенството на закона в България от тази есен, включително за непрозрачна благосъстоятелност на медии, напън над публицисти и опити за смяна на закона за неправителствените организации по метод, който през лятото бе отритнат от Съда на Европейски Съюз във връзка Унгария. Няма и резултати в битката с корупцията, " което е и един от аспектите, изтъквани в митингите от лятото на 2020 година " Не са подминати известията за следствието за къщата в Барселона с вероятни връзки на Борисов с този случай, както и за фотосите от спалнята на премиера.

Четири пети от българите считат, че корупцията е всеобщо ширеща се в страната им.

Предварителните и откъслечни мнения на Венецианската комисия по плана на ГЕРБ за нова конституция - с увеличение пълномощията на основния прокрор ( " считан за непосредствен съдружник на Борисов " ) и ограничение тази на президента и на правосъдния министър - са избрани от създателите като " пердашене на паника ".

Расте и натискът над държавното управление поради опозицията му за договарянията със Северна Македония, написа " Файненшъл таймс ". " Те смятаха, че Борисов ще поведе този развой ", споделя Весела Чернева, шеф на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Ветото " подлага по невиждан метод на риск целия европейски план ", добавя тя.

Дянков счита, че в Брюксел прекомерно късно са осъзнали опасността от корупцията в България и там би трябвало да бъдат уверени институции и водачи, че в случай че нищо не се направи, страната и Борисов ще се наредят до Полша на Качински и Унгария на Орбан и това ще провокира още проблеми. " Осъзнаването на това закъсня с доста години ", добавя той.

Христо Иванов употребява за предизвестието си колоритно изложение - че може на България да стартира да се гледа като на " част от една по-обща наклонност на корупция и популизъм, пробиваща си път прекомерно добре през вените на механизмите за взимане на решения в Европа ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР