Снимка: БулфотоЕдин от принципите на добросъседство е да не се

...
Снимка: БулфотоЕдин от принципите на добросъседство е да не се
Коментари Харесай

Проф. Иван Илчев официално: Скопие призна, че цар Самуил е владетел на България, в която по това време влиза и съвременна Македония

Снимка: Булфото

Един от правилата на добросъседство е да не се протяга ръка към непозната история. Това изясни пред БНР проф. Иван Илчев -  член на комисията, която преглежда историята сред двете страни, сред които породи напрежение през почивните дни.

Повод за това стана позицията на вицепремиера Красимир Каракачанов, в която той предизвести македонския министър председател Зоран Заев да не злоупотребява с тематиката за македонския език, тъй като това може да коства европейското бъдеще на Скопие. Той насочи и рецензии към работата на македонския представители в двустранната комисия по историческите въпроси, защото, съгласно него те се пробват да постановат позиции, които са надалеч от историческата истина.
 
Последва и отговор от Скопие - в позиция македонското външно министерство се споделя, че подписаното съглашение за другарство допуска взаимно схващане, почитание и угриженост за ползите на съседа.
 
„ Членовете на комисията - българската част от тях, неведнъж с нещата, които са писали и разгласили, са потвърдили какво е тяхното мнение за предишното на Македония, както и връзките на България с Македония “, акцентира проф. Илчев, както и съобщи:
 
„ Малко се нервирам когато някои хора се пробват да монополизират патриотизма “.
 
„ Въпросът е на първо място политически, т.е., на политическа воля, само че дотолкоз, доколкото историческите обстоятелства и трактовки са безспорни за интервала до 1945 година. Единици са хората от международната научна общественост, които поддържат някои от тезите на македонската историография “, добави той. 
 
„ В Македония се насаждат настойчиво антибългарски настроения повече от 100 години “, сподели още проф. Илчев.
 
„ Има цели генерации жители на Македония, които са възпитавани с митове и с легенди - извънредно мъчно е те да се трансформират и безусловно нереалистично е да се счита, че те ще се трансформират надали не в границите на няколко месеца. А и не трябва да се не помни, че тази взаимна комисия няма никакви пълномощия да трансформира нещата - тя може единствено да даде рекомендации на политическата власт в двете страни. Дали политическите управляващи ще се съобразят с тях - това към този момент е въпрос на властта “, съобщи той.
 
Проф. Илчев посочи, че от диалози с македонските членове на комисията е останал с усещане, че „ някои от тях са по-компромисно настроени, само че един-двама, за жалост, застъпват тезите на македонизма “.
 
„ Постигнахме компромис за цар Самуил - македонската страна призна, че той принадлежи на българската владетелска традиция и е държател на България, в която по това време влиза и модерна Македония. Взе се решение за взаимно отбелязване на годишнината на Григор Пърличев, като в обосновка се сподели, че той е български преподавател, както и че той стои с творчеството си в основата на културата на модерна Македония “, разясни проф. Илчев, както и посочи, че спор е зародил за някои от имената на тракийските племена.
 
„ Последните 50-60 години в езика, който се приказва в Македония, за жалост, настанаха доста промени “, посочи проф. Илчев в коментар на македонския език, които си приказва към днешна дата в западната ни съседка, както и разясни, че в речта са влезнали „ умишлено доста сърбизми “, а „ доста български думи са били сменени с чуждици единствено и единствено езикът да бъде далечен от българския език “.
 
„ През 1945 година в Македония на процедура основават нов македонския правопис и нов език, който да бъде далечен от българския оптимално. Той е изкуствено основан просто за да се отдалечи от българския език “, добави той.
 
„ Това са процеси, които вървят там от повече от 100 години и за които виновност имат и българската страна и българските политици “, безапелационен беше проф. Иван Илчев.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР