Снимка: БулфотоДепутатите в Правната комисия отхвърлиха ветото на президента върху

...
Снимка: БулфотоДепутатите в Правната комисия отхвърлиха ветото на президента върху
Коментари Харесай

Поредното вето на Румен Радев не мина в НС

Снимка: Булфото

Депутатите в Правната комисия отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Закона за правосъдната власт, признат на 3 септември, съобщи кореспондент на Novini.bg. Измененията бяха наново утвърдени с 15 гласа " за " и 7 " срещу ".

В началото на съвещанието думата взе съветникът на Румен Радев по правни въпроси - Емилия Друмева. Тя изясни претекстовете към ветото. 

" Ветото на президента не е опълчване, а опция за разискване ", разяснява Друмева.

Стана ясно, че държавният глава е срещу систематичното предложение от страна на най-висшия политически орган в страната – Народното събрание, на „ кариерни бонуси “ за членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС), който като парламентарен орган е предназначен да подсигурява независимостта на правосъдната власт.

В претекстовете към ветото на президента се споделя още, че когато законът основава предпоставки избрани лица да бъдат назначени в по-високи по степен органи на правосъдната власт въз основа на критерии, разнообразни от обективните критерии, съществува риск от надделяване на съображения от политически темперамент, а оттова и риск за независимостта на магистратите. В тази връзка новата редакция на член 28 от Закон за съдебната власт опонира на правилото за разделяне на управляващите (чл. 8 от Конституцията) и на правилото за самостоятелност на правосъдната власт (чл. 117, алинея 2 от Конституцията).

По време на разискванията в правната комисия от екипа на президента акцентираха, че има конституционно дело № 10/2020 г. за оповестяване на противоконституционност на наредбата на §. 4 от ЗИД на Закон за съдебната власт за изменение наредбата на член 28, алинея 1 от Закон за съдебната власт (обн. Дъждовни води, бр. 64 от 07.08.2007 година, посл. изм. и доп. – Дъждовни води, бр. 11 от 7 февруари 2020 г.) в частта ѝ, предвиждаща при приключване на мандата на член на Висш съдебен съвет или при предварителното му преустановяване последният да се възвръща … „ или с една степен по-висока от заеманата преди избора служба в органите на правосъдната власт “.

Зад ветото застанаха от Българска социалистическа партия.

От Движение за права и свободи обаче възразиха, че е неверно битова мнението, че става въпрос за " кариерни
бонуси " и не се съгласи с претекстовете на президента.

" Висш съдебен съвет с оглед направените критерии за избор преценя дали този магистрат дава отговор на изискванията за заеманата служба. В този смисъл няма по какъв начин да не възразим на причините за интервенция в правосъдната власт и нарушение правилото на разделяне на управляващите ", разяснява Хамид Хамид. 

От ГЕРБ не се изрекоха по ветото на президента.

Междувременно членовете на Правна комисия би трябвало да одобрят и процедурните правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за ръководител на Централната изборна комисия.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР