Снимка БулфотоДа отпадне забраната за публикуване на социологически данни в

...
Снимка БулфотоДа отпадне забраната за публикуване на социологически данни в
Коментари Харесай

Умуват грандиозни промени за следващите избори, премахват забраната за...

Снимка Булфото

Да отпадне възбраната за издание на социологически данни в действително време в печатните, електронни и осведомителни медии в изборния ден. Това изменение в Изборния кодекс са внесли от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, съобщи Блиц.

 

В претекстовете на вносителите се акцентира, че смяната се внася поради наложилата се процедура в разнообразни обществени мрежи през целия избирателен ден да се разгласяват данни, което пораждало неравнопоставеност сред тях.

Изменението е стимулирано и с данни от отчет на Централната изборна комисия (ЦИК) в интервала 2015-2017 година, че ЦИК е била сезирана с голям брой сигнали за публикуването и оповестението на резултати от социологически проучвания в деня преди изборите и в изборния ден. Те се появявали в страниците на търговски електронни медии, както и посредством препращането към профила на доставчиците на такива медии в обществените мрежи, като в забележителна част от случаите оповестението на данните от социологическите изследвания се показва под формата на алегорични облици на предмети, животни, обитаеми места и други.

Днес е последният период за внасяне на промени в Изборния кодекс сред първо и второ четене.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР