Снимка БулфотоДа отпаднат лимитите в детското здравеопазване настоява д-р Адил

...
Снимка БулфотоДа отпаднат лимитите в детското здравеопазване настоява д-р Адил
Коментари Харесай

Да отпаднат лимитите в детското здравеопазване, настоява педиатър

Снимка Булфото

Да отпаднат лимитите в детското опазване на здравето упорства доктор Адил Кадъм, педиатър в Отделението по клинична генетика към Специализирана болница за интензивно лекуване по детски заболявания " Проф. Иван Митов " пред Българска телеграфна агенция.

Тя съобщи, че лекари, медицински сестри и лаборанти от болничното заведение ще подадат молби за овакантяване в интервала 9-15 април, в случай че не се удовлетворят настояванията им - смяна на статута на лечебното заведение и отпадане на лимитите за него.

По думите ѝ работещите в профилираната болница четвърта седмица чакат среща с министъра на опазването на здравето.

" Проблемите на болничното заведение са свързани с ограничаването на броя на леглата, с цените на клиничните пътеките, както и с неналичието на личен състав. Имаме избран финансов предел, който, от една страна, би трябвало да достигнем, а от друга - да не надвишаваме. Ако не го достигнем, лимитът за идващото тримесечие ще бъде по-малък, тъй като се базира на исторически принцип, а не можем да го надвишим, тъй като ще остане за сметка на болничното заведение ", разяснява педиатърът.

" Обществото е настроено сериозно и мисли, че приказваме единствено за пари. Не, не става въпрос дали сме богати или небогати, а за физическо и психическо оцеляване на личния състав. От друга страна, болничното заведение няма запас да обезпечи качествени лекарства, качествено обслужване, а какво остава да се развива или да възобновява техниката си. Обществена загадка е, че главно разчитаме на " Българската Коледа " и на всевъзможни други донори. Даренията не са малко, само че са извънредно малко за детското опазване на здравето. Друг проблем е лимитирането на броя на леглата. Ако в клиниката има пет кревати, а в нея се одобряват шест деца, тогава НЗОК не ни заплаща за шестото дете. В този случай диагностиката и лекуването на шестото дете са за сметка на болничното заведение. Не може да приемем дете с пневмония и то да бъде настанено в клиниката по ревматология, да вземем за пример, макар че в този миг е допустимо в някоя от клиниките ни да има свободни кревати ", разясни доктор Адил Кадъм.

" Малко хора осъзнават какъв брой труд ни коства въвеждането на нови лечения, малко хора осъзнават, че слагането на диагноза, лекуването на детето им или изпращането му в чужбина за лекуване е плод на персоналните старания на лекарите, на другарствата им в чужбина. Дори, с цел да премине детето през Фонда за лекуване на деца, се изискват борби, кавги, кавги и други Вече Фондът минава към НЗОК, което за нас е доста ужасно, тъй като в никакъв случай в Здравната каса няма нещо уредено. Там работят служители, които от дълго време са не запомнили какво е медицина ", разяснява още педиатърът.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР