снимка: БулфотоЧувствително застудяване и първите валежи от сняг ще бележат

...
снимка: БулфотоЧувствително застудяване и първите валежи от сняг ще бележат
Коментари Харесай

Студ през първата седмица на декември

снимка: Булфото

Чувствително захлаждане и първите превалявания от сняг ще бележат първата седмица на декември, демонстрира прогнозата на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Причината е леден атмосферен фронт, който още през днешния ден ще обхване страната. Със мощен вятър в нощта против понеделник ще стартира нахлува леден въздух и в Северозападна България и високите полета дъждът бързо ще премине в сняг. В Дунавската низина и Лудогорието ще се образува и снежна завивка, в множеството региони тънка. В местата, където количеството на преваляванията ще е по-голямо, ще има условия за виелици и навявания. Минималните температури ще са сред минус 3° и 2°, а оптималните – сред 0° и 5°. За цяла България е разгласен жълт код за предстоящи снеговалеж и мощен вятър. Ще има превалявания от влажен сняг, след обяд обилни по количество. Ще се образува снежна завивка 5-15 см. Ще духа сдържан до мощен вятър от север-североизток. Ще има условия за виелици и навявания, както и за формиране на лед.

Във вторник преваляванията на всички места ще спрат, към обяд и по Черноморието, където дъждът ще премине в сняг. Облачността ще се раздира и в доста региони ще понижава. Вятърът ще е до сдържан от север-североизток, в западната част на Дунавската низина – от изток и там облачността ще се задържи най-вече забележителна. Минималните температури ще са сред минус 6° и минус 1°, а дневните в по-голямата част от страната сред минус 1° и 4°.

В сряда вятърът ще отслабне, в обособени региони и ще стихне. Сутрешните температури ще се намалят още, в регионите в Северна България, където снежната завивка ще се задържи, до към минус 10°, в останалата част от страната ще бъдат сред минус 7° и минус 2°. Ще има раздрана облачност, сутринта и до най-вече слънчево, само че денем от запад ще стартира ново нарастване на облачността, към момента без превалявания. Дневните температури ще са сред 0° и 5°, в обособени региони на Северна България – и малко под нулата.

През идващите дни от юг-югозапад над страната ще се придвижва топъл въздух и температурите ще се покачват, първо дневните и по-съществено в източната половина от страната, където краткотрайно ще духа сдържан юг-югоизточен вятър – там в петък и през почивните дни оптималните ще са до към 15°. Ще доминира облачно време, ще има и превалявания, в петък в Западна и Централна България, а в събота – в източните райони; в Югозападна България има и нараснала възможност за обилни количества. В неделя вероятността за превалявания краткотрайно понижава.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР