Снимка БулфотоБивишят министър на отбраната изрази мнение за инцидента с

...
Снимка БулфотоБивишят министър на отбраната изрази мнение за инцидента с
Коментари Харесай

Каракачанов: Миг-овете са ремонтирани, може пилотът да е загубил ориентация

Снимка Булфото

Бивишят министър на защитата изрази мнение за случая с падналия изтребител в морето край Шабла. 

Доколкото имам информация, не става въпрос за техническа нередовност на самолета. Това съобщи някогашният министър на защитата и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов във връзка с падналия изтребител в морето край Шабла.

 

По негови думи пред БГНЕС упражнението, изпълнявано от водача - нощни стрелби над морско пространство, е извънредно комплицирано.

Бившият силов министър не изключи водачът да е изгубил ориентировка. Той обаче бе безапелационен, че следствието, което към този момент е в ход, ще откри аргументите за случая.

Нека способената комисия, назначена от Военновъздушни сили, да си свърши работата, защото всичко останало са догатки, прикани Каракачанов.

Той акцентира, че пилотът не е човек без опит, само че самата нощна пукотевица над морето е извънредно мъчно упражнение.

По негови данни страната ни сега разполага с 8 изтребителя МиГ-29, които са минали ремонт. Имаме и още, само че те се нуждаят от съответния ремонт на моторите, доставка на елементи и други.

Припомняме, преди няколко месеца някогашният боен министър Красимир Каракачанов призна, че едвам между 5 и 6 изтребителя МиГ-29 са в техническа редовност. Това самопризнание пристигна откакто за следващ път Руската федерация сътвори спънки пред несъблюдение на контракта за поддръжка на военното съоръжение и дори плати наказателна клауза поради закъснение на договора по ремонта. През 2018 година кабинетът " Борисов-3 " утвърди разноски за ремонт на осем изтребителя МиГ-29 по рамково съглашение с AO " РСК " МиГ "  с ориентировъчна цена до 81 294 416 млн. лева без Данък добавена стойност.

Припомняме и че през ноември 2016 година военният министър тогава Николай Ненчев бе упрекнат за несъблюдение на договора с РСК " МиГ "  за доставка и ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Вместо от съветската фирма-производител, Ненчев изиска от полска компания да ремонтира изтребителите ни. Делото беше казус, защото по него даваха свидетелствуване в това число и встъпилия в служба към този момент президент Румен Радев.

Само преди месец Върховният касационен съд излезе с решение, с което оправда дефинитивно и на последна инстанция Николай Ненчев. Мотивите на решението не са обществени, защото делото е с гриф за сигурност.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР