Снимка БулфотоБиолози откриха нови свидетелства, че болестта на Алцхаймер може

...
Снимка БулфотоБиолози откриха нови свидетелства, че болестта на Алцхаймер може
Коментари Харесай

Биолози алармират: Болестта на Алцхаймер може би е заразна

Снимка Булфото

Биолози откриха нови свидетелства, че заболяването на Алцхаймер може да бъде заразна и да се предава посредством преливане на кръв. Това се споделя в публикация, оповестена в списание Molecular Psychiatry и представена от БГНЕС.

„ Ние доказахме, че „ причинителите “ на заболяването на Алцхаймер могат да бъдат единични частици бета-амилоид, свободно плаващи в кръвта. Когато съединихме кръвоносните системи на две мишки, този белтък съумя да проникне в мозъка на втория гризач и да започва процеса на недъгавост на нервната тъкан “, съобщи Уайхун Сун от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

През септември 2015 година английски учени, които изучаваха мозъка на хора, умряли от „ луда крава “, откриха, че заболяването на Алхаймер в реалност може да се предава от човек на човек вследствие на заразяването на нервните тъкани от чуждородни приони.

Прионът (съкращение от протеинна инфекциозна частица) е невероятен тип заразен сътрудник, който се състои единствено от белтък. Те са ненормално-структурирани (пространствено нагънати) форми на белтъците на организма-хазяин, които са способни да преобразуват структурата на естествените белтъчни молекули в сходна на своята ненормална конструкция.

Това за пръв път сложи учените пред свършения факт, че заболяването на Алцхаймер може да е заразна. Както те към този момент откриха през тази година, предявител и източник на прионите могат да бъдат някои бактерии. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР