Снимка: БулфотоБългария получи известие от Брюксел, с което ЕК поиска

...
Снимка: БулфотоБългария получи известие от Брюксел, с което ЕК поиска
Коментари Харесай

Брюксел поиска магазините в България да не дават предимство на местните стоки

Снимка: Булфото

България получи уведомление от Брюксел, с което Европейска комисия изиска от нашите търговци да не дават предимиство на българските стоки.

врокомисията изпрати стимулирано мнение на България по отношение на дискриминационните ограничения, налагани на търговците на дребно, които ги задължават да третират по-благоприятно локалните хранителни артикули, написа

Българското законодателство задължава търговците на дребно да излагат по изтъкнат метод и да обезпечават специфични места за продажба за локалните хранителни артикули като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да купуват 90% от млякото и млечните артикули от локалните производители.

Тези отговорности ограничават  свободното придвижване на артикули , залегнало в член 34 от Договора за действието на Европейски Съюз (ДФЕС), защото основават по-благоприятни и по-конкурентни условия за предложение на пазара за локалните хранителни артикули, което води до дискриминация на сходните вносни артикули, отбелязва еврокомисията,

Законодателството лимитира също по този начин свободата на определяне според член 49 от Договор за функционирането на Европейския съюз, така като  лимитира свободата на търговците на дребно  да избират своя подбор, да дефинират подредбата на продажбените си площи и да приспособяват веригата си на доставки.

Такива ограничавания могат да бъдат оправдани единствено с императивни съображения от общ интерес, като да вземем за пример публичното здраве, и би трябвало да бъдат подобаващи и нужни за постигането на тази цел, показват от Брюксел. Поради изключителните условия, произлизащи от свързаната с ковид санитарна конюнктура и отслабването на стопанските системи в Европейски Съюз, е безусловно належащо да се запазят свободното придвижване на артикули и свободата на определяне.

Официалното уведомително писмо за нарушавания на европейското право е първата стъпка в наказателните процедури; следва изпращане на " стимулирано мнение ", което е официално искане страната да се съобрази с европейските закони.

България разполага с два месеца, с цел да отговори на доводите, изложени от комисията. В противоположен случай комисията може да реши да предяви иск против България пред Съда на Европейски Съюз.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР