снимка: БулфотоАктуални данни за заболяването изнесе кметът Фандъкова. Спорд нея

...
снимка: БулфотоАктуални данни за заболяването изнесе кметът Фандъкова. Спорд нея
Коментари Харесай

Фандъкова: Трябва да се мисли за поетапно връщане на учениците в училищата

снимка: Булфото

Актуални данни за болестта изнесе кметът Фандъкова. Спорд нея макар многото случаи за ден, е добре да се мисли за връщане на учениците в учебно заведение: 

Данните, числата демонстрират, че има едно задържане, само че това не трябва да ни успокоява. Не бива да позволяваме още веднъж внезапен скок в хоспитализациите, тъй като каквато и да е здравната система, тя не би издържала при един подобен напън.

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в " Денят стартира с Георги Любенов ".

По думите й,  в случай че ограниченията сега се съблюдават, няма да има потребност от ново стягане , само че това зависи от нас - да носим маските, да съблюдаваме отдалеченост, да се въздържаме от събирането с доста хора. Кметът на София добави, че в случай че ограниченията не се съблюдават, е напълно естествено да се постановат по-строги такива. Тя обаче изрази вяра, че това няма да се случи, тъй като съгласно нея  от ден на ден софиянци съблюдават ограниченията.

И през днешния ден в София броят на новозаразените с ковид надвишава 1000.

" От 1 до 20 ноември единствено за три седмици броят на хората, които са постъпили в болница, е повишен с над 1300 души . Това е голям напън към здравната система, към лечебните заведения в София. Първата седмица имаме над 500 души повече, втората седмица - към 500 души, третата седмица към този момент е малко над 140 души. Това значи, че здравната система и лечебните заведения с доста старания и с доста организация съумяха да дадат опция на хората да се лекуват ", съобщи Фандъкова.

Според нея,  с цел да има глътка въздух за лечебните заведения , е било нужно да се даде опция на хора с леки признаци да могат да получат внимание от страна на доктор и опция за проучване, по тази причина и  са основани Коронавирус отделения в общинските ДКЦ-та .

" Вече за по-малко от 10 дни имаме над 2500 души, минали през тези кабинети. В 11 общински ДКЦ-та има разкрити такива отделения, там с изключение на лекарски обзор се дава опция за тестване с антигенен тест - за хората, изпратени от персонален доктор, или със признаци - той е безвъзмезден, а за хора, които просто желаят да се ревизират, се заплаща. Освен това се вършат кръвни проучвания, при нужда и рентгеново проучване ", изясни кметът.

Относно  коледните базари са заложени доста строги условия и прецизно се ревизира за съблюдаване на ограниченията , безапелационна беше Фандъкова.

" Единият от базарите към този момент е отсрочен, този на площад " Славейков ". Още от нощес следим коледния базар в Градската градина, за жалост това, което видях, не ме удовлетворява, ще проверим през днешния ден дали уредниците могат да обезпечат спазването на ограниченията, в случай че това не се случи, ще го затворим ".

Според Фандъкова,  координацията сред Спешната помощ и лечебните заведения се е подобрила  и все още има свободни кревати в лечебните заведения.

Вчера стана ясно, че ИСУЛ ще бъде " чистата болница ", която да обслужва незабавни случаи.

" Ако отворим единствено една Коронавирус болница, тя няма да реши казуса на София. Тя ще се запълни бързо, ще има потребност от още кревати. Така че решението, което беше предложено от шефа на столичното РЗИ, е да има една " чиста болница ", а всички останали лечебни заведения да могат да усилват леглата ", изясни кметът на София.

Относно  зелените коридори в магазините и аптеките и недоволството от тях , Фандъкова изясни, че се върви към връщане на мярката от пролетта - а точно: от 8.00 до 10.00ч. да е освободен кулоар единствено за възрастните хора, а всички останали да пазарят по-късно, да няма коридори в аптеките, а възрастните да имат опция да пазарят и в останалите часове.

Трябва  да се мисли за поетапно връщане на учениците в учебните заведения , в случай че обстановката разреши. Но съгласно кмета на София това не може да стане по едно и също време за всички възпитаници.

" Мислим в посока учениците от седми-осми клас вероятно 12 клас, поетапно да се връщат, само че водим диалози с цялата система. Повечето учители не са безотговорни хора. Направихме анкета измежду всички учебни заведения в София, измежду шефовете и се получиха забавни данни -  над 60% от тях считат, че за учениците до пети клас би трябвало да бъде присъствена формата на образование , тъй като си дават сметка какво значение има това за децата. Повечето считат, че и по-големите би трябвало да редуват присъствена и отдалечена форма ", разяснява Фандъкова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР