снимка: БулфотоСлед няколко седмици ще оповестим доклад как министърът на

...
снимка: БулфотоСлед няколко седмици ще оповестим доклад как министърът на
Коментари Харесай

Цветан Цветков: Членовете на Управителния съвет на ББР взимат 30 000 лв. месечна заплата

снимка: Булфото

„ След няколко седмици ще оповестим отчет по какъв начин министърът на земеделието е упражнявал надзор върху комерсиалните сдружения в системата на това министерство “, добави той.

Заплатите на членовете на Управителния съвет на ББР са от порядъка на 330 000 – 360 000 лева годишно, или 30 000 лева месечна заплата. Те са два пъти по-високи от тези в Българска народна банка, защото БРБ е изключена от обсега на Закона за обществените предприятия и тя не попада в регулацията му. Законът дефинира по какъв начин се избират органите на ръководство в обществените предприятия, както и размерът на техните хонорари.

Това съобщи в студиото на „ Лице в лице “ по бТВ ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков.

Предприятие, работещо в бранша на тютюневата индустрия, е получило малко над една трета от всички заеми на ББР, достигнали до огромни компании. Това стана ясно от одита на Сметната палата на активността на министъра на стопанската система по практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала за интервала от януари 2018 година до края на 2019 година

Става въпрос за Емил Караниколов. Цветков съобщи, че на са съумели да го открият, с цел да му връчат отчета. По думите му Караниколов е управлявал неефективно обществените предприятия.

„ Броят на обществените предприятия е 54, министърът на стопанската система има директен надзор върху активността единствено на 10 от тях, т.е. той е виновен за назначението на шефовете на контролните органи, приема техните тактики, бизнес проекти, упражнява контролен мониторинг върху реализирането на тяхната активност, която би трябвало да бъде публично потребна “, сподели още ръководителят на Сметната палата.

Според Цветков повода за това е, че няма държавна политика кои браншове би трябвало да се кредитират в омекотен режим.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР