Снимка: BulFoto По време на 30-ото издание на Международен фестивал

...
Снимка: BulFoto По време на 30-ото издание на Международен фестивал
Коментари Харесай

Кукерският фестивал Сурва в Перник пъди злото

Снимка: BulFoto

По време на 30-ото издание на Международен фестивал на маскарадните игри (МФМИ) " Сурва " изкуството си пред публиката демонстрират голям брой сурвакари, кукери, кукове, старци, бабугери, джамалари, камилари и други Чуждестранните групи от Румъния, Гърция, Северна Македония и други показват неповторими костюми и ще пресъздадат присъщи традиции за своите страни. 

От миналогодишното издание на фестивала маскарадните дефилета в Перник към този момент са тридневни и стартират часове преди формалното разкриване на проявата, означи Българска телеграфна агенция.

Снимка: BulFoto

Международният фестивал в Перник разпространява достигнали до през днешния ден разновидности на антична обредност, част от българската фолклорна традиция. Ежегодно във фестивалната конкуренция вземат участие хиляди носители на традицията от всички етнографски региони на България, а също и посетители от чужбина.

" Сурва " се провежда от Община Перник за първи път през 1966 година През 1985 година фестивалът добива статут на интернационален, а 10 години по-късно Перник е признат за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 година миньорския град е разгласен за европейска столица на сурвакарските и кукерските обичаи, демонстрира информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция. През 2014 година градът и фестивалът попадат в ранглиста на списание National Geographic за международни зимни топ дестинации. Най-атрактивният му акцент е спортното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина. 

Кукерският фестивал Сурва Перник - 2024 втори ден пъди злото
Снимка: BulFoto

Кметът на община Перник Станислав Владимиров се срещна в събота с делегациите от побратимените градове, представителите на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) и ръководителите на задграничните маскарадни групи, участващи в тазгодишното издание на фестивала на маскарадните игри " Сурва ".

" През тези два дни всички вие сте усетили какъв брой доста значи " Сурва " за нас, перничани. Сигурен съм, че фестивалът значи доста и за вас, тъй като тази магия и този дух, преплетен от традициите, може да се усети единствено тук ", сподели кметът, представен от Българска телеграфна агенция.

На фотографията (от ляво надясно): президентът на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Ларс Алгел и кметът на Перник Станислав Владимиров
Снимка: БТА

Той благодари на гостите от 17-те маскарадни групи, че още веднъж са тук и със своите групи са обогатили МФМИ " Сурва ". На събитието участваха и членове на ФЕКГ и делегации от 15 страни.  

Владимиров добави, че фестивалът става все по-популярен освен в България, само че и в чужбина и заслуга за това имат хилядите участници, които са неизменима част от провеждането му.

Снимка: BulFoto

В Перник всички ние можем да усетим огромната българска душа, сподели президентът на ФЕКГ Ларс Алгел. Пред гостите той напомни, че през 2004 година Перник се е състояла конвенцията (годишната среща) на ФЕКГ и разяснява, че от този момент фестивалът се е развил извънредно доста.

" Това лято, 20 години по-късно, Перник още веднъж ще бъде хазаин на конвенцията на ФЕКГ ", разгласи президентът на организацията.

В кукерския фестивал Сурва вземат участие доста задгранични трупи
Снимка: BulFoto

Той разяснява, че тазгодишното издание на фестивала е най-мащабното до момента, а откриването е оставило изключителни усещания в гостите на града. Алгел пожела с всяка последваща година фестивалът да се разраства и от ден на ден маскарадни и карнавални групи от разнообразни страни да вземат участие в него.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР