Снимка: Булфото, архивВчера постигнахме важен успех и отворихме нов етап

...
Снимка: Булфото, архивВчера постигнахме важен успех и отворихме нов етап
Коментари Харесай

Румен Радев в Китай: Постигнахме важен успех и отворихме нов етап от нашите отношения

Снимка: Булфото, списък

Вчера постигнахме значим триумф и отворихме нов стадий от нашите връзки, разяснява пред публицисти президентът Румен Радев, който дойде в Шанхай, в границите на държавното си посещаване в Китай, написа novini.bg.

На въпрос по какъв начин признатата от двамата държавни глави през вчерашния ден в Пекин декларация за определяне на стратегическо партньорство сред България и Китай ще се отрази на двустранните връзки, президентът Радев отговори, че освен са открити тези връзки на равнище стратегическо партньорство, само че и със самия президент Си Цзинпин са открили връзки на открит разговор и доверие. Това е в следствие освен на взаимното ни присъединяване в Петербургския стопански конгрес, само че и изключително на концепцията ми за построяването на световен център за партньорство в България, по самодейността " 17 плюс 1 ", уточни Радев, като добави, че това се цени високо от премиера, от ръководителя на Народното събрание и от президента на Китай.

Румен Радев каза, че през вчерашния ден и пленарните диалози, и вечерята в Пекин са траяли доста над плануваното и са били разисквани значими въпроси от главните насоки за двустранното съдействие, от съответните планове, препоръчани от Радев на китайския му сътрудник Си Цзинпин. Китайската икономическа и капиталова политика са сложени на пазарния принцип и почиват на интереса на бизнеса. Но тук е доста значимо каква посока ще зададе президентът Си Цзинпин, а той, още по времето на пленарните диалози, я зададе доста ясно, сподели Радев.

Като образец той уточни, че откакто упорито е сложил казуса за негативния баланс в стокообмена и за това, че българската селскостопанска продукция среща редица компликации и на процедура има извънредно стеснен достъп до китайския пазар, изключително за мляко и млечни творби, където протоколите за фитосанитарен надзор са подписани преди повече от 2 години, само че компаниите не се позволяват на локалния пазар в Китай, в границите на минута този проблем е бил решен от Си Цзинпин. Нашият бизнес може към този момент действително да внася мляко и млечни артикули и да уголемява доста обсега на вноса в региона на селскостопанската продукция, каза Румен Радев.

По думите му на високо политическо равнище е била отворена необятно врата, като оттук насетне доста зависи от волята, компетенцията и силата на държавното управление, както и от самодейността на българския бизнес и на общините. Просто оттук насетне би трябвало да се възползваме от тази огромна опция, разяснява Радев.

Интересът на Китай към трите плана е огромен, осъзнават изцяло тяхното голямо значение да отворят опциите за всички останали планове, само че виждате, че подготовката за едно такова огромно посещаване, с толкоз доста въпроси, беше извънредно къса. Реално получих персоналната покана от президента Си Цзинпин на форума в Санкт Петербург на 6 юни, каза Румен Радев, запитан за самодейностите за разкриване на директна въздушна линия Пекин - София, на клон на водеща китайска банка в българската столица, както и на българо-китайски център за развойна активност и нововъведения. Сами виждате, че няма време за предварителна замяна на планове и на отзиви, само че това, което постигнахме все още, е доста обещаващо. Оптимист съм, че ще има реализация, сподели Радев. По думите му, за плана за център за развойна активност би трябвало да се работи с Министерството на образованието и науката, с организации, с българския и китайския бизнес. За първите два чакам в скоро време развиване, сподели Радев. Двамата държавни ръководители са се договорили да поддържат разговора си, тъй че да има периодически обзор на постигнатото.

Държавите в Европейски Съюз, които имат стратегическо партньорство с Китай, са Германия, Франция, Италия, Англия, Португалия, Австрия, Полша, Чехия и Унгария, уточни президентът Радев в отговор на въпрос до каква степен признатата през вчерашния ден взаимна декларация за стратегическо партньорство е хармонизирана с политиката на Европейски Съюз, тъй като не всички европейски страни гледат по идентичен метод на китайската търговско-икономическа политика към Европа. Това са страни, към които текат многомилиардни китайски вложения. Особено първите шест от тях образуват европейската политика, тъй че ще бъде най-малкото неточно тези страни да одобряват тези вложения и в това време да споделят " не постъпвате добре ", разяснява президентът и добави, че е тук, с цел да отстоява българския интерес и, в това време, европейската политика. Още от 2003 година има съглашение сред Европейски Съюз и Китай за всеобхватно стратегическо партньорство, тъй че аз последвам по най-хубавия метод политиката на Европейски Съюз, разяснява президентът.

Румен Радев посочи, че държавното управление ще бъде осведомено с резултатите от визитата и че той чака съгласуваност и сливане на напъните.

Шанхай е най-големият стопански, търговски, финансов и културен център на Китай, на процедура е една огромна врата за китайския износ, за връзката на Китай със света, сподели президентът Радев, който през днешния ден ще беседва с кмета на града Ин Йон. Голяма част от нашия продан с Китай досега минава също през Шанхай. Очаквам да набележим нови вероятности, посочи Румен Радев, като означи, че мегаполисът като стопански център е водещ и в осведомителните технологии, а това, по думите му, е сфера, в която сполучливо можем да си сътрудничим.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР