Снимка Булфото, архивСофийският университет отмени кандидатстудентските си изпити по литература

...
Снимка Булфото, архивСофийският университет отмени кандидатстудентските си изпити по литература
Коментари Харесай

СУ отмени кандидатстудентските изпити за Право, ще се влиза с матури

Снимка Булфото, списък

Софийският университет анулира кандидатстудентските си изпити по литература и история за контролираната компетентност " Право ". Вместо с тях, в нея тази година ще се влиза с матури. Бала ще образуват матурата по литература и общият триумф от дипломата, написа offnews.bg.

Решението е взел Академичният съвет на СУ на 15 май с претекста, че по този начин извършва заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за налагане на противоепидемични ограничения след изключителното състояние, които са в действие от 15 май до 14 юни 2020 година, излиза наяве от известие, оповестено на уеб страницата на Университета.

Съгласно измененията в Правилника за приемане на студенти в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ за образователната 2020/2021 година, СУ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит (матури) като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски стратегии.

Изпити ще има единствено за другите две контролирани специалности в Университета - " Медицина " и " Фармация ". Този по биология ще е на 20 юни, по химия - на 14 юни. Запазва се и изпитът математика II (на 21 юни) за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет, се споделя в известие на СУ.

Защо се анулират изпити за една контролирана компетентност " Право ", а се резервират тези за други контролирани - " Медицина " и " Фармация ", това извършва заповедта на министъра и за какво се резервира изпит за банкет в нерегулирани специалности (по математика) не излиза наяве от известието. Вероятно анулацията на изпитите по литература и история е стимулирана от обстоятелството, че те са най-масовите в Университета, само че известието на СУ не обяснява този въпрос. Академичният съвет е извършен, без на него да бъдат поканени медии, което вероятно би хвърлило светлина върху претекстовете на членовете му. 

С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да аплайват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Кандидат-студентите да се записват в период до 10 юни 2020 година само електронно (https://online.uni-sofia.bg). Подалите заявки за анулирани кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени посредством електронно генерирани поименни ваучери с левовата равноценност на заплатената такса. Електронните ваучери могат да се употребяват като средство за възнаграждение на такси за подаване на заявки за явяване на кандидатстудентски изпит или за подаване на документи в електронизираната система. Средствата от неизползваните електронни ваучери ще бъдат възобновени след края на акцията.

Кандидат-студентите се записват за класиране от 22 юни до 3 юли 2020 година още веднъж единствено електронно.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията .

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР