Снимка Булфото, архивСлед два часа дебати парламентът прие единодушно 5

...
Снимка Булфото, архивСлед два часа дебати парламентът прие единодушно 5
Коментари Харесай

Цирк в парламента! Депутат от БСП изригна: Четете Елин Пелин, здравото християнско семейство се гради от властта на бащата, а не от закони

Снимка Булфото, списък

След два часа диспути Народното събрание одобри единомислещо 5 години затвор за психичеки тормоз в изискванията на домашно принуждение.

Поправките се гледаха на първо четене посредством промени на Наказателния кодекс, импортирани от ГЕРБ.

Дебатът стартира с умерени изявления, първо от един от вносителите – ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева изясни, че новите ремонти дават определение на психическо принуждение и редовно гонене, кито сега не се преследват от закона по никакъв метод. Променя се и текстът за принудително бракосъчетание, при излизане на принудител от пандиза пък жертвата незабавно ще бъде уведомявана, написа Флагман.

Тя даде и образец: Момче и момиче имат връзка за няколко месеца, само че момичето взема решение, че би трябвало да излезе от нея. Момчето оставя всяка заран на колата една роза, момичето изпада в стрес и нервност, когато потегля на работа и вижда розата. Но когато дойдат органите на Министерство на вътрешните работи, той споделя „ нищо не върша – слагам единствено роза ”. Това обаче към този момент ще се пояснява като редовно психическо принуждение, което в случай че не се вземат ограничения, може да прерасне в ликвидиране и самоубийство.

Караянчева сподели, че в дребните обитаеми места даже има позор от принуждение и жертвите се крият, това тя разбарала, като при нея отишли 4 дами от Кърджали, регионът, от който е определена.

След Караянчева за градивна рецензия думата взе депутатът от Българска социалистическа партия Иван Иванов, който означи, че Българска социалистическа партия поддържа поправките, и то „ надълбоко ”, само че ще направи промени сред първо и второ четене.

Дотук с положителния звук. Думата взе отстраненият от поста зам.-председател на Народно събрание Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия, който изпадна в странни съпоставения.

„ Не имам вяра, че светската власт е способна да уреди връзки ”, стартира той и даде образци, че християнското смейство се построява от властта на бащата,а не от равнопоставеността сред дамата и мъжа,  а тази власт на бащата била разказана още от създатели като Елин Пелин.

„ Нашата половинка е произлязла от реброто на мъжа. Сливането на тези две изначални показа за възникването на бащата и опитът те да бъдат позволени от човешкия закон, ми се коства много лимитирано като благоприятни условия. Илюзия е, че посредством този закон ще създадем идеалното българско семейство. Каква е задачата на тзои законопроект –да се укрепи фамилията. Вкарвайки наказателното право в фамилното отношение – там са любовта, моралът, етиката, и всичко това да се регламентира благодарение на правото – не може. Защитата от принуждение е едва аргументирана в този законопроект. Трудно ще бъде извадено насилието от фамилията с наказателни ограничения ”, беше обяснението на Жаблянов. Той даде даже за образец, че насилието в смейството у нас идвало от безработицата и мизерията у дома, от децата, на които не може да им се купи нищо.

„ Днешното общество влияе върху българското семейство и го разрушава и със жестоките условия на българския капитализъм. Може да намерите тази теза в романа „ Гераците ” на Елин Пелин ”, сподели в умозаключение Валери Жаблянов.

Думата за отговор взе Данаил Кирилов от ГЕРБ към Жаблянов: „ Вие ни върнахте при понятието „ патер фамилиас ”, с което се дефинира ролята на мъжа като индивид на правото и когато дори дамите не са били правосубекти. Аз правя възражение, че това е смисълът на християнската идея. Това е проявяване на стереотипнито мислене, което вие афиширахте. Трябва да се заобикаля това, което води до не равнопоставяне ”.

Павел Шопов от Патриотите също възрази: „ Говорите като агитатор по атеизма, поставяйки въпроса за шампионата на мъжа. Новият завет разрушава Стария завет, който вие цитирате. В кой текст от Новия завет има водеща роля на мъжа – Йосиф ли е по-водещ от Мария.

Депутатът от Българска социалистическа партия Димитър Стоянов също разяснява по тематиката: " Опасявам се, че тези усложнени текстове, които ние одобряваме, доста комфортно ще бъдат употребени при делата за бракоразвод, където би трябвало да се потвърди виновност на единия брачен партньор. В делата за установяване на наставнически права. Всеки един скандал ще бъде показан като психическо принуждение ".

Стоянов изрече и тезата, че връзките в фамилията постоянно остават скрити: " Много постоянно съседите могат да чуват, че в фамилията има скандал, само че те не виждат, че вечерно време под завивките взаимоотношенията се изглаждат “.

Според него би трябвало да се регистрира, че домашното принуждение е обвързвано с някакви предшестващи взаимоотношения. 

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов пък се съобщи като съперник на Истанбулската спогодба, която пази дамите от домашно принуждение, само че изиска да се направи общ закон против насилието, което да не се дели – в дома, на улицата, или на работа, и прикани опозицията да не си играе с бедността.

За да потвърди обаче, че не е по този начин Александър Паунов от Българска социалистическа партия даде образец със своя 50-годишен брак и сподели: „ Любовта е нежно цвете, което в случай че не се полива с пари, доста бързо увяхва. Трудно се живее, като си безпаричен.

Рашидов отговори: ”Ако бедността поражда принуждение, ще помоля Орешарски и Чобанов (бивш министър на финансите) да ми върнат парите от КТБ.

С брака си даде образец и Тома Биков от ГЕРБ. От неговите думи стана ясно, че в неговото семейство водеща е дамата.
„ Любовата няма формулировка. Там, където страната може да се намеси, е да се опита да предотврати насилието. Не съм склонен, че християнското семейство се основава на физическата мощ на дамата. При църковен брак свещеникът споделя, че мъжът би трябвало да обича дамата като себе си. Има принуждение там, където има деградация на полезности или пък се предава и на поколенията, които порастват в сходна среда и я възпроизвеждат. Не имам вяра някой да се е женил, откакто е осмислил теорията на Марск. Ние с жена ми нито сме мислили за материализма, в течение на брака силите са неравни, в нашето семейство аз съм по-слабият фактор. А деградация на полезностите има и при богатите, и при бедните. Няма класова битка в фамилията, който се пробва да я вкара, разрушава фамилията. Държавата не може да основава благополучие – аз имам вяра обаче, че този зкаон ще бъде в посока на това да се поощрят християнските полезности, които подсигуряват ненасилието ”, сподели той.

Депутатите гласоподаваха и макар рецензията, че законът няма да повлияе на насилието над дами, 137 депутати гласоподаваха ” за ” поправките единомислещо.

Законът планува с изключение на за физическо посягане, отнемане от независимост и за действия като гонене, нежелано навестяване на работното място, заплашително държание, за всяване на боязън.

Преследването отвън изискванията на домашното принуждение ще се санкционира със затвор до 1 година или пробация.

За насила за подписване на брак наказването е от 1 до 6 години, а в случай че принудата е от родител, различен родственик или аставник - наказването е от 3 до 8 години.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР