Снимка Булфото, архивСедмото издание на инициативата Капачки за бъдеще“ се

...
Снимка Булфото, архивСедмото издание на инициативата Капачки за бъдеще“ се
Коментари Харесай

В София събираха капачки, за да има детски линейки

Снимка Булфото, списък

Седмото издание на самодейността „ Капачки за бъдеще “ се организира в София в Деня на националните будители. Различното този път е, че акцията към този момент има нова цел. Пред БГНЕС Лазар Радков, който е един от създателите на самодейността, разкри каква е тя.

„ Новата ни цел е детски неонатални коли за спешна помощ, тъй като в България има една и половина детска кола за спешна помощ и тя се намира в София. Неонаталани коли за спешна помощ в държавни и общински лечебни заведения няма, а не рядко се постанова да се транспортират дребни бебенца, недоносени бебета и тежки случаи и там е доста значимо колата за спешна помощ да е качествена, да няма трептения, които да излагат на риск здравето на децата “, изясни той.

По думите му една такава кола за спешна помощ ще обслужва няколко области и първоначално страната ни има потребност от 7-8 такива профилирани автомобила. Радков уточни, че цената на такава кола за спешна помощ е сред 150 000 – 250 000 лв. и тя зависи от равнището на съоръжение.

„ Ще работим в идните години, както подменихме всички най-стари кувьози, по този начин и да осигурим коли за спешна помощ за другите райони на България “, даде обещание Радков и добави, че организират съвещания, с цел да изберат най-хубавия вид. Той акцентира, че закупуването на кувьозите са коствали към 200 000 лв., а в този момент единствено една кола за спешна помощ е на такава стойност, което прави задачата им много по-сложна, само че това няма да ги откаже да осъществят желанието си.

Съоснователят на акцията разкри, че към този момент са получили дарения за закупуването на неонатална кола за спешна помощ и ще бъдат додени средства от предадените капачки, с които се надява скоро да бъде закупен първият профилиран автомобил.

Радков изясни, че при предната самодейност са събрали 70-75 тона капачки, само че в този момент чака количеството да е по-малко, тъй като хората са имали доста по-кратък интервал да събират капачки.

„ Подготвили сме за сред 30 и 50 т. “, уточни той.

С 5 литрови бутилки цялостни с пластмасови капачки крачат Илона Митова, която дружно със своето дете, взе участие за първи път в самодейността.

„ Каузата е извънредно благородна и имаме потребност от коли за спешна помощ за деца, нуждаещи се. Като имаме поради опазването на здравето на какво състояние ни е, би трябвало да участваме всички и да оказваме помощ “, съобщи тя и прикани страната да се замисли съществено какво прави във връзка с здравната система у нас.

В акцията своите капачки предадоха и учениците от столичното 93-то учебно заведение.

Всеки може да съобщи своитке капачки до 15-15.30 ч. през днешния ден на площад “Батенберг ” в София.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР