Снимка: Булфото, архивПремиерът Бойко Борисов заяви пред Министерския съвет, че

...
Снимка: Булфото, архивПремиерът Бойко Борисов заяви пред Министерския съвет, че
Коментари Харесай

Борисов: Страната е готова логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините

Снимка: Булфото, списък

Премиерът Бойко Борисов съобщи пред Министерския съвет, че всичко е готово и можем да посрещнем първите ваксини против Ковид.

" Изпълняваме нашия ангажимент и в период одобряваме Националния проект за имунизиране против COVID-19. Страната е подготвена и логистично, с цел да посрещнем първата доставка на имунизациите и без да се губи никакво време да стартира имунизацията, която ще е изцяло безвъзмездна и доброволна “, съобщи Борисов по време на днешното изключително държавно съвещание, на което бе признат Националният проект за имунизиране против COVID-19.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов рапортува, че към този момент са налични нужните фризери за предпазване на имунизациите, както и профилиран превоз за доставянето им в страната. Ангелов подчертава, че в проекта за имунизация са посочени етапите, определящи кои групи от популацията и в какъв ред ще бъдат ваксинирани против новия вирус – медицинските екипи, общественият и педагогическият личен състав, възрастните хора над 65-годишна възраст, пациентите с хронични болести и други

" ВМА също е в подготвеност да подкрепи националната система за имунизация “, съобщи началникът на Военната болница Венцислав Мутафчийски.

Министър Ангелов посочи, че Националният проект е направен въз основата на напътствията на Световната здравна организация, на проекти на страни членки на Европейски Съюз като Германия, Франция, Италия, употребен е и опитът на някои американски щати.

" Планът е съгласуван с особености на българското опазване на здравето, територия и инфраструктура “, акцентира министърът на опазването на здравето.

Министър-председателят Бойко Борисов беше безапелационен, че българското общество би трябвало да получава настояща и цялостна информация за новите ваксини.

" Това, което ние го знаем, би трябвало да го знае и обществото и то в същия ден, час, момент, с цел да може всеки български жител да вземе решение за имунизацията “, означи министър председателят Борисов.

Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите експерти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото, добави Борисов.

В рамките на съвещанието на държавното управление беше избран съставът на Националния имунизационен щаб, който ще дава отговор за осъществяването на проекта за имунизиране. За ръководител на щаба е избран генералният шеф на БЧК Красимир Гигов, а негов заместител е основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната организация по медикаментите, НЗОК, Столична районна здравна ревизия, на Националния център по заразни и паразитни заболявания и други

В Националния проект за имунизиране против COVID-19 се съдържат основните съставни елементи за имунизация против COVID-19 и се разказва процесът на обезпечаване, използване, мониторинг и оценка на имунизирането на популацията в страната в сходство с единни стандарти. Ваксините в България ще се ползват единствено след позволение от европейския регулатор. За да се обезпечи допустимо най-бързо задоволително количество на ваксини против COVID-19 в страната, те ще се доставят централно посредством взаимен механизъм на Европейски Съюз за публични поръчки.

В хода на съвещанието основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев рапортува, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 000 души от популацията. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от алената зона.

" Виждаме първите признаци на смяна на наклонността, които се надяваме другата седмица към този момент да се утвърдят и да покажат значимостта на ограниченията, които бяха взети “, добави Ангел Кунчев.

В рамките на съвещанието държавното управление одобри и друго решение, с което даде на община Плевен безплатно за ръководство 37 недвижими парцела - обществена държавна благосъстоятелност, които са част от парк " Кайлъка ". Така ще се сътвори опция за по-ефективното им стопанисване и поддържка, свързани с облагородяване на зелените площи и основаването на нови, ремонт на парковото обзавеждане и други

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР