Снимка Булфото, архивОтлагането на решението на КЕВР за повишаване на

...
Снимка Булфото, архивОтлагането на решението на КЕВР за повишаване на
Коментари Харесай

Христо Казанджиев: Замразяването на цената на газа - политическо решение в нарушение на закона

Снимка Булфото, списък

Отлагането на решението на КЕВР за повишение на цената на газа със заповед на министъра, с цел да се извърши инспекция на метода на ценообразуване, е жестоко нарушаване на закона. Енергийният специалист Христо Казанджиев съобщи в студиото на БиТиВи, че това е брутално нарушаване на закона и се чуди за какво към момента прокуратурата не е реагирала, представен от. От изявления в медиите той е схванал, че заповедта на министъра е издадена по персонално разпореждане на премиера - което е още по-тежко нарушаване на закона. " Има закони, министър председателят над закона ли е ", попита енергийният специалист.

Единственият, който е оторизиран да взима решения в тази посока, е КЕВР, е безапелационен Христо Казанджиев.

Едно такова прекъсване е напълно политическо решение и политическа интервенция, което носи обилни загуби на едно комерсиално сдружение - " Булгаргаз ". Прогнозата на Казанджиев е, че " Булгаргаз " ще се генерира единствено за септември месец загуби за десетки милиони, а е през октомври месец нарастването на цената ще се наложи да бъде не 20, а 40%, т.е. ще бъде шоково, а не гладко.

Това, че има интервенция от страна на министъра на енергетиката и вероятно на премиера, е отрицателен сигнал към целия газов пазар, че държавното управление може в нарушаване на закона да се намесва в образуването на цените. Една такава интервенция въздейства извънредно отрицателно на пазара на природен газ.

А нарастването на цената на газа е неизбежна, защото към този момент новият метод на образуване е по формула, съобразена със спот пазара и цената на петрола. Христо Казанджиев изясни, че с тази нова формула флуктуациите към този момент ще се забележими и за крайния консуматор, а нарастването в този момент е изцяло обикновено, поради по-голямото ползване през зимните месеци. На въпрос къде отива това " историческо понижение " на цената, оповестено от държавното управление през март месец, Казанджиев изясни, че тогава се е злоупотребило с метода на поднасяне на информацията - въпросното понижение е на база на цената за един месец, без да се изяснява какъв ще бъде годишният прорез. А той е към 15%.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР