Снимка: Булфото, архивНяма нищо изнасяно в чували. Има си стандарти.

...
Снимка: Булфото, архивНяма нищо изнасяно в чували. Има си стандарти.
Коментари Харесай

Банов: Нищо от колекцията на Божков не е изнасяно в чували, експертите ни са там всеки миг

Снимка: Булфото, списък

Няма нищо изнасяно в чували. Има си стандарти. От този механизъм няма тичане, няма смешка. Това с чувалите е клевета, не е съществено. Това сподели министърът на културата Боил Банов по мотив информациите, че предмети от сбирката на бизнесмена Васил Божков са изнасяни в чували при претърсванията и изземванията в офисите му, съобщи кореспондент на Novini.bg.



Подхожда се извънредно отговорно - Министерството на културата работи взаимно с прокуратурата и с полицията от началото на интервенцията. Това не е първият случай, в който Министерството на културата работи взаимно със специализраните органи, съобщи Банов.

Всякакви хипотези за чували не са състоятелни. Инспекторатът на Министерството на културата непрестанно има свои хора на всички адреси. Според обстановката – дали са картини, археология, има специалисти от Националния исторически музей и от Националната художествена изложба. Така сме практикували постоянно, тъй като културното завещание, без значение на кой е сега, е на всички, то е част от бъдещето на България. Колекцията може да бъде частна, само че като дух тя е на страната. Това са предмети, които би трябвало да бъдат съхранени за поколенията, уточни министърът на културата.

Експертите ни са доста готови и в никакъв случай не е ставало проблем с това по какъв начин да се отнесем към културни полезности, по какъв начин да ги опаковаме, по какъв начин да ги пренесем, в случай че се постанова. Опитни сме в тази работа, подсигуряваме, че всичко ще бъде непокътнато, съхранено и разказано по този начин, както прилича във връзка отбрана на бъдещето на нацията. Това ще бъде направено безкомпромисно, съобщи министърът, като посочи, че специалистите разполагат с всички нужни уреди, които да подсигуряват, че културните полезности няма да бъдат развалени. Другото мога да го дефинира една част като инсиниуации, една част като естествени терзания в обществото, добави той.

Взети са всички ограничения нещата да се случват под контрола на Министерството на културата. Няма момент нещо да се разказва и оглежда без нашите екперти да се там и да кажат по какъв начин да се случи. Отговорността я носим ние. Огромни изложения сме правили в чужбина и в никакъв случай не сме допускали какъвто и да е проблем. Експертизата на нашите хора е безспорна. Другите процесуално-следствени действия не са в нашата подготвеност.

Анализ дали полезностите са достоверни ще бъде юридически в допълнение. Проверката ще бъде дълга – всеки един предмет ще бъде разказан, оценен от експетите и ще се види насрещната документи в Министерството на културата. Работата е много, сбирката е голяма, посочи Боил Банов.

В отговор на въпрос каква е повода 2700 предмета, благосъстоятелност на Васил Божков, за които през 2010 година е подадено искане за регистрация в Министерството на културата, към момента да не са регистрирани, главният директор на Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " Александър Трайков съобщи: " Това е по този начин, тъй като не са уредени връзките сред страната и частния собстъвеник. Има дължими такси, които не са платени от частния притежател ".

Министърът на културата Боил Банов допълни, че в музея на Васил Божков, стопанисван от Фондация " Тракия ", има 212 предмета, които са регистрирани, а останалите към 2700 не са регистрирани. Банов сподели, че като се изключи че не Васил Божков не е заплатил дължимите такси за регистрация в Министерстсовто на културата, както и да показа документи за придобиването им.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР