Снимка Булфото, архивКупуването на хранителни продукти от улиците е опасно.

...
Снимка Булфото, архивКупуването на хранителни продукти от улиците е опасно.
Коментари Харесай

БАБХ: Да се купуват храни само от регламентирани места

Снимка Булфото, списък

Купуването на хранителни артикули от улиците е рисково. Това съобщи пред Българска национална телевизия  изпълнителният шеф на Агенцията за сигурност на храните доктор Дамян Илиев. Той съобщи, че стартира масирана инспекция за болести по животните в трите области в Югоизточна България, на които Европейска комисия наложи наказания за експорт на животни и скотски артикули.

Най-честото нарушаване, което БАБХ открива при регулярните си инспекции, е храните да имат незнаен генезис, храни с изминал период на валидност, неприятна хигиена, изясни доктор Илиев.

" Статистиката споделя, че българинът харчи 30-40% от парите си за храна и в случай че не я контролираме, това е доста неприятно ", каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен шеф на БАБХ.

Той посъветва жителите да закупуват регламентирани артикули с етикети. Купуването на хранителни артикули от улиците е рисково, добави той.

В Силистра е открит склад с храни с незнаен генезис, в това число на месни артикули, като всичко е конфискувано, съобщи доктор Илиев. Той изясни, че рискът в тази ситуация е стоката да е пристигнала от Румъния или Украйна, за вноса от където има възбрана поради чумата по свинете. Магазинът, кореспондирал с този склад, е затворен, добави той.

Започва масирано проучване на домашните животни в Югоизточна България, където за където Европейската комисия наложи ограничавания за експорт на животни и скотски артикули. Ако бъде потвърдено, че няма болести, глобите ще бъдат вдигнати, изясни доктор Илиев. Обхванатите от наказания области са Бургаска, Ямболска и Хасковска.

По думите на доктор Илиев, птичият грип е проблем за страната ни поради миграционния път на прелетните птици, като болестта се предава елементарно. Регистрираният през днешния ден случай на болестта е в малко стопанство, което не е записано, добави той.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР