Република Южна Африка (РЮА) за пръв път от 30 години

...
Република Южна Африка (РЮА) за пръв път от 30 години
Коментари Харесай

За пръв път от 30 години. Република Южна Африка е изправена пред коалиционно правителство?

Република Южна Африка (РЮА) за пръв път от 30 години е изправена пред коалицонно ръководство.

Първите частични резултати от изборите в страната демонстрират, че ръководещата партия Африкански народен конгрес (АНК) печели 41,77% от вота, което подхожда на упованията, че тя ще загуби парламентарното си болшинство, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

По данни от Независимата изборна комисия след обработени 8,5% от изборните секции другарски настроената към бизнеса партия " Демократичен алианс " печели 27,52%, а марксистката партия " Борци за икономическа независимост " печели 7,72%.

Ако окончателните резултати са сходни на частичните, това би представлявало значима смяна в южноафриканската политика след 30-годишно ръководство на АНК, която ще бъде принудена да подписа съглашение с една или повече други партии, с цел да остане на власт.

АНК до момента е печелила всички избори от знаковия избор през 1994 година, когато президент стана Нелсън Мандела  Нелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, лидер на Африканския и се постави завършек на апартейда в страната. Подкрепата за партията обаче от този момент понижава поради проблеми като високите равнища на безработица и престъпност, както и честите прекъсвания на тока и корупцията.

Гласоподавателите избират парламенти на равнище провинция в деветте провинции на страната, както и нов държавен парламент, който по-късно ще избере идващия президент.

Тъй като наподобява, че АНК въпреки всичко ще получи максимален дял от гласовете, нейният водач, президентът Сирил Рамапоса (на снимката), евентуално ще остане на поста си - в случай че против водачеството му не бъде отправено предизвикателство от редиците на партията.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР