Снимка Булфото, архивЧестваме 136 години от Съединението на Княжество България

...
Снимка Булфото, архивЧестваме 136 години от Съединението на Княжество България
Коментари Харесай

Честваме 136 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Снимка Булфото, списък

Честваме 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 година, след редица национални протести, Източна Румелия се отделя от Османската империя и се сплотява с Княжество България, обратно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес, написа.

В цялата страна през днешния ден ще има празнични прояви. Кулминацията на честванията е в Пловдив, който на днешната дата отбелязва и своя празник. Довечера там ще се състои тържествената заря-проверка. 

Отбелязването на празника стартира още от през вчерашния ден, когато президентът Румен Радев взе участие в тържествена гала на площад " Съединение " в Чирпан.

Президентът одобри почетния строй, след което произнесе слово. В речта си пред десетките публични посетители и жители на Чирпан той дефинира Съединението като " първия блестящ, сполучлив епизод в нашата нова история и разцвет на стремежа на нашите предшественици към свободна, обединена, мощна и съвременна България ". Държавният глава напомни подвига на чирпанската чета, която потегля към Пловдив, с цел да взе участие в събитията на 6 септември.

" Днес съм тук, с цел да благодаря на вас, жителите на Чирпан. За това, че пазите жив загатна за участниците в тези решителни за ориста на родината събития ", съобщи Радев.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР