снимка: Булфото, архивПрез последните години демокрацията в България се намира

...
снимка: Булфото, архивПрез последните години демокрацията в България се намира
Коментари Харесай

Бившият посланик на САЩ Джеймс Пардю: Вашингтон не си прави илюзии нито за Борисов, нито за ситуацията в България

снимка: Булфото, списък

" През последните години демокрацията в България се намира в оттегляне. А Борисов на процедура трансформира България в еднопартийна страна ", споделя пред Дойче веле някогашният дипломат на Съединени американски щати в София Джеймс Пардю.

Ето по какъв начин дава отговор той на въпросите на журналиста Александър Андреев:

Дъждовни води: Г-н Пардю, следите ли събитията в България? Какво е мнението Ви за тях?

Джеймс Пардю: От годините ми като дипломат на Съединени американски щати в България у мен за цялостен живот остана обвързаност към българския народ и надълбоко почитание към България, към нейната история и просвета. Така че - да, проследявам допустимо най-отблизо новините за протичащото в България. Не съм сюрпризиран от продължаващите демонстрации в София и в други градове. Те са израз на дългогодишното отчаяние на българския народ от нивото на корупция, от слабостта на правовата страна, от силата на олигарсите и проведената престъпност в страната. В доста връзки през последните години демокрацията в България се намира в оттегляне. Премиерът Борисов на процедура трансформира България в еднопартийна страна без сериозна политическа съпротива като опция за гласоподавателите. Медийната независимост е извънредно лимитирана, а върховенството на закона е доста проблематично. Обществото към този момент е изтощено от непрекъснатото налагане на нечии ползи. В резултат от това хората излязоха на улицата, с цел да изразят недоволството си от настоящето държавно управление, само че единствено отстраняването на няколко души от властта няма да реши структурните проблеми в българската народна власт.

Дъждовни води: Има ли публична позиция на Съединени американски щати по тези събития - на Държавния департамент и Белия дом? Посолството на Съединени американски щати в София разгласява изказване, което звучеше благоразположено към митинга в България.

Пардю: Сигурен съм, че държавното управление на Съединени американски щати и изключително посолството на Съединени американски щати в София наблюдават доста деликатно обстановката. Очаквам Съединените щати да поддържат не съответен човек, а правилата на демокрацията - свободата на печата, свободата на словото и правото на събирания, върховенството на закона, свободните и почтени избори и публичния избор сред конкуриращи се политически партии. Отлично беше изказването на дипломат Мустафа по отношение на значимостта на правото на мирни митинги в една народна власт. Хората имат право спокойно да изразят недоволството си от държавното управление, когато това държавно управление не дава отговор на главните стандарти на демокрацията.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР