Снимка: btvЗатвор за горене на отпадъци, които замърсяват въздуха –

...
Снимка: btvЗатвор за горене на отпадъци, които замърсяват въздуха –
Коментари Харесай

Държавата готви голям удар за замърсителите на въздуха

Снимка: btv

Затвор за горене на боклуци, които замърсяват въздуха – тези ремонти в Наказателния кодекс обмислят от ГЕРБ в борбата против фините прахови частици. И през днешния ден гражданските станции за премерване качеството на въздуха в София регистрираха превишаване на допустимата норма. 

Според ръководещите вид за по-строги санкции за тези, които замърсяват като горят непозволени материали, е затвор от 1 до 5 години. Има и алтернатива за санкция от 5 до 30 хиляди лв., оповестява bTV. 

В Закона за чистотата на атмосферния въздух, който следва да бъде признат дефинитивно, се планува санкция за кметовете, в случай че има замърсяване на въздуха повече от 35 дни в годината.

Освен по-строгите санкции, ръководещите обмислят и използване на мярка – публичен труд, за жителите, нарушили закона.
„ Тези от нарушителите, които са малоимотни или живеят при по-лоши условия, биха могли да бъдат съответно наказвани, като работят в интерес на обществото ”, сподели ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов.

Опозицията пък мисли  за зони със зелени дни, а данъкът от старите коли да отива за чист въздух.

„ Това е логиката, тъй като има европейски принцип – замърсителят заплаща ”, уточни депутатът от Българска социалистическа партия Манол Генов.

Криминализиране на замърсяването на въздуха изиска и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР