Снимка: бТВ Софийският градски съд (СГС) оправда в четвъртък вечерта

...
Снимка: бТВ Софийският градски съд (СГС) оправда в четвъртък вечерта
Коментари Харесай

Бившият ректор на Медицинския университет е оправдан по всички обвинения


Снимка: бТВ

Софийският градски съд (СГС) оправда в четвъртък вечерта по всички обвинявания някогашния ректор на Медицинския университет (МУ) Ваньо Митев и някогашния основен секретар на ВУЗ-а Алексей Алексеев.

Преди повече от 3 години Митев бе притеглен към наказарелна отговорност за неизгодна договорка, занемареност и закононарушение по работа, тъй като е позволил Алексиев да позволи в МУ да бъдат записани 146 задгранични студенти, без да са държали изпити по биология и химия.

Прокуратурата твърдеше, че от дейностите му са настъпили вреди за университета в размер на над 1.1 млн. лв.. Тази сума бе изчислена от проверяващите като разлика от годишната такса, която заплащат останалите студенти и действително платените пари от въпросните 146 техни сътрудници.

По отношение на неизгодната договорка, подписана от Митев, прокуратурата твърдеше, че той непозволено е наел двама юристи с контракт за правна помощ, макар че в МУ имало двама щатни юрисконсулти.

Алексеев пък бе упрекнат за други 5 неизгодни покупко-продажби, най-крупната от които бе закупуването на джип „ Рейндж Роувър “, който съгласно проверяващите не бил нужен на университета, защото той към този момент разполагал с две други коли – „ Ауди “ А4 и А6.

От решението на правосъдния състав, управляван от арбитър Милен Михайлов, обаче стана ясно, че 146-те студенти са признати по разпоредбите и са плащали такси за образованието си. Противно на изказванията на прокуратурата, съдът уточни, че те са минали изпит по британски език, в който са били включени и въпроси по химия и биология.

Основният мотив обаче беше, че решението за приема им не е било взето еднолично от Митев, а от Академичния съвет на МУ. Също по този начин арбитър Михайлов акцентира, че в тази ситуация не е нанесена никаква вреда на университета, а в противен случай – той е получил доходи от платените от въпросните студенти такси.

Луксозният джип пък бил закупен посредством законно извършена социална поръчка, а и се употребил по предопределение, защото двата налични служебни автомобила към този момент били остарели. Колкото до договорите за правна помощ, самите юрисконсулти на МУ свидетелстват, че са били извънредно натоварени и са имали потребност от помощ.

Преди това прокуратурата изиска 6 години затво за Ваньо Митев, за отбраната му – оправдателна присъда, акцентирайки, че обвинителният акт против него представлявал „ цялостен безпорядък “. Решението на Софийски градски съд не е дефинитивно и може да се стачкува от държавното обвиняване пред Софийския апелативен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР