Снимка: БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през

...
Снимка: БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през
Коментари Харесай

Украинските сили са свалили пет руски крилати ракети, МААЕ иска създаване на зона за сигурност около АЕЦ „Запорожие“

Снимка: Българска телеграфна агенция
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.
Украинските сили са свалили пет съветски крилати ракети
Украинските сили са свалили пет съветски крилати ракети в южната част на страната, съобщи в обръщението си тази нощ украинският президент Володимир Зеленски. Той обаче не загатна за нов боен триумф на изток, за какъвто беше намекнато по-рано от неговото обграждане.
МААЕ желае основаване на зона за сигурност, с цел да се предотврати нуклеарен случай в АЕЦ „ Запорожие “
Междувременно дълго чаканият отчет на Международната организация за атомна сила за Запорожката атомна централа не приписа виновност нито на Русия, нито на Украйна, за вредите по централата, само че дефинира обстановката като неустойчива и предизвести, че в случай че обстрелът не спре, има риск от злополука.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства отчета на задачата на Международната организация за атомна сила, който беше показан пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и в който се упорства за неотложно основаване на зона за нуклеарна сигурност към оборудването, следено от съветските сили, само че в което работят украински механически екип.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш насочи апел за демилитаризация на централата, което да включва прекъсването на обстрела в региона и вдишване на ангажимент от съветска страна за евакуиране на войнците. Руският дипломат в Организация на обединените нации Василийн Небензя дефинира концепцията като несериозна.

В отчета на Международната организация за атомна сила са установени редица провали по здания за нуклеарно гориво и радиоактивни боклуци, както и наоколо до самите реактори на Запорожката централа, а също по този начин дефицита на личен състав и непрекъснатия стрес на чиновниците, който усилва риска от човешка неточност.

„ Играем си с огъня и нещо пагубно може да се случи “, съобщи генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси.
Руската и украинската страна си размениха за следващ път обвинявания
В същото време съветската и украинската страна си размениха за следващ път обвинявания за артилерийски обстрел по атомната централа и близкия град Енергодар. Съобщава се и за боеве към Балаклея – източен град сред Харков и окупирани от русканците Изюм, употребен като жп център от Москва. А проруски шеф в южен украински град беше тежко ранен при гърмеж, което „ Ройтерс “ дефинира като част от поредност хипотетични опити за ликвидиране в окупираните региони.
Байдън отхвърли да дефинира Русия като страна спонсор на тероризма
Междувременно президентът на Съединени американски щати Джо Байдън взе дефинитивно решение срещу определянето на Русия като страна спонсор на тероризма – нещо, за което настояваше Киев. Русия предупреждаваше, че сходно решение би довело до разкъсване на руско-американските връзки. Според Белия дом определянето на Русия като държава-спонсор на тероризма би могло да забави износа на храни и да заплаши покупко-продажбите за прекосяване на артикули през Черно море. А ръководителят на съветската държавна банка ВТБ съобщи, че националният банков бранш е преодолял в огромна степен най-сериозните резултати на западните наказания и капитализация на съветските банки няма да бъде нужна.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!0ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 07.09.2022, 07:04
07.09.2022, 06:00
06.09.2022, 16:17
06.09.2022, 15:14
Последни публикации-07.09.2022, 07:42-07.09.2022, 07:04-07.09.2022, 06:00Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР