Снимка: БТА В 32-та антарктическа експедиция ще участват и курсанти

...
Снимка: БТА В 32-та антарктическа експедиция ще участват и курсанти
Коментари Харесай

НИК 421 отплава за Антарктида с курсанти на ВВМУ на борда

Снимка: БТА

В 32-та антарктическа експедиция ще вземат участие и курсанти от Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) , уточни капитан Данаилов. Той посочи, че подготовката за експедицията е минала в нейния цялостен размер и екипажът е подготвен да извърши поставените задания.

Снимка: БТА

Основните критерии за триумфа на 32-та антарктическа експедиция са сигурността на персоналния състав, на кораба и сполучливото осъществяване на дилемите, свързани с логистиката и научните проучвания, уточни в обръщението си към екипажа началникът на ВВМУ Боян Медникаров. Накрая той пожела на моряците попътен вятър и сполучливо прекосяване на Атлантика и пролива Дрейк.

" Вие към този момент записахте името на научноизследователския транспортен съд " Св.св. Кирил и Методий " в историята, само че втората задача е също толкоз значима, тъй като в този момент би трябвало да затвърдите престижа, престижа и името, което изградихте ", се обърна към екипажа на НИК 421 командирът на българските Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов. Той подари на проф. Христо Пимпирев флага на бойния ни флот като знак, че българските антарктици постоянно могат да разчитат на военните моряци.

Експедициите до Антарктида не са, с цел да задоволим научното си любознание, а да вършим открития, значими за цялото човечество , сподели проф. Христо Пимпирев. Той акцентира, че България към този момент не е дребна страна в югоизточния завършек на Европа, а страна, гледана с почитание от морски народи, покорявали океаните, до момента в който сме били в Османската империя. По думите му българите би трябвало се гордеем с националната си принадлежност и да се научим да гледаме напред, а не обратно.

Снимка: БТА

Очаква се корабът да се завърне в България през април 2024 година.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР