Снимка БНТТази година основното училище в малкото родопско село Букова

...
Снимка БНТТази година основното училище в малкото родопско село Букова
Коментари Харесай

Училището в родопското село Букова поляна посреща единствения си първокласник

Снимка Българска национална телевизия
Тази година главното учебно заведение в дребното родопско село Букова поляна ще посрещне единствения си първокласник, споделя Българска национална телевизия. Училището е със специфичен статут на предпазено и се подкрепя от страната. Но хората в селото се тормозят тъй като младите не бързат да основават фамилии и децата непрекъснато намяляват.
Малко преди да навърши седем години Янис Карамфилов към този момент ще е първокласник. С майка му Даяна към този момент са приготвили съвсем всичко за учебно заведение и Янис с неспокойствие чака първия образователен ден.
В селското учебно заведение има единствено 12 възпитаници и Янис ще учи в слята паралелка с други деца. Но майка му не се тормози от това.
Специално за него ще си има всичко, и класен началник и всичко, както си е за първи клас. Ще си го посрещнат, безусловно всичко си е обикновено, споделя майката. Даяна Башева е учила в същото учебно заведение и счита, че учителите ще дадат положително обучение на сина?.
Училищата с маломерни и слети паралелки в Родопите не са изключение, изключително в дребните села, като Букова поляна.
Има и позитивни, има и дефекти, само че не е мъчно, тъй като по-голямо внимание се обръща на всяко дете, споделя Митко Бекяров, шеф на учебното заведение:
Заради дребното деца обаче учебното заведение е на ръба на оцеляването. А децата понижават тъй като множеството младежи търсят прехранване в огромните градове или в чужбина.
Тези хора, които са останали тука, заради ниското възнаграждение, опасяват се да вършат фамилии, по тази причина имаме проблем, ето по тази причина имаме един първокласник. Защото просто няма фамилии, има младежи в обитаемото место, само че те се опасяват да създадат семейство, споделя Ахмед Ахмедов, кмет на с. Букова поляна:
Необходими са специфичен закон за планината и незабавни ограничения от страната, с цел да се спре обезлюдяването, счита кметът на Букова поляна. Така и учебното заведение ще оцелее, ще оцелее и селото, споделя още Националната телевизия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР